Voks

2024.06.09. 15:31

„Akinek van véleménye, ne a fotelból akarja megmondani” – szolnokiakat kérdeztünk a választás fontosságáról

Szolnokiak tízezrei járultak az urnákhoz vasárnap. Hírportálunknak sokuk elmondta, miért volt fontos részt venni a választáson.

Rózsa Róbert

A szolnoki Fehér család tagjai adják le szavazatukat az európai parlamenti és önkormányzati választáson, a Széchenyi lakótelepen, a Zöld Házban kialakított szavazóhelyiségben, 2024. június 9-én

Fotó: Nagy Balázs

Tele volt a szolnoki Hild János tér vasárnap délelőtt. Noha jobbára a Helyi termékek vására finomságai vonzották oda a helybelieket, jóllehet, akkor is nagy lett volna a mozgolódás a téren, ha a vásárfiait történetesen nem aznap pakolják ki. Június 9-én ugyanis két választást is tartottak hazánkban, az európai parlamenti és az önkormányzati választást is, a Hild téren álló művelődési házban pedig a hetven szolnoki szavazókör egyikét állították fel.

választás, szavazás, Szolnok, voks
A szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ is szavazóhelyiséggé változott 2024. június 9-ére, az európai parlamenti és önkormányzati választásra
Fotó: Nagy Balázs

E szavazókörökben leadott voksok nyomán pedig késő estére megtudhatjuk, ki lesz októbertől a vármegyeszékhely polgármestere, és kik segítik majd munkáját a képviselő-testületben. És ugyanígy fény derülhet a többi 77 jászkunsági település vezetésére is, no meg arra, hogy kik képviselnek bennünket az európai parlamentben.

Sokan részt vettek a szavazáson

Szolnokon délelőtt 11 óráig a választásra jogosultak közel 23 százaléka adta le szavazatát, ami kis híján megegyezett a magas, országos átlaggal, és hírportálunk is azt tapasztalta: a helyieket foglalkoztatta a szavazás lehetősége.

A nyugdíjas Donkó István is épp szavazni ment, mikor megszólítottuk a Hild téren. Mint mondta, előbb megreggelizett a vásárban, aztán a szavazóhelyiség felé vette az irányt. Kifejtette, azért fontos elmenni a választásra, mert ilyenkor valóban súlya van az ember „szavának”, most mindenkinek lehetősége van kinyilvánítania a véleményét. Elmondta azt is, tájékozódott, mielőtt meghozta döntését, amellyel a békét szeretné támogatni.

Földi István és felesége is a vásárban reggelizett, igaz, ők már előtte leszavaztak. 

– Azért mentünk el a választásra, mert felelősséggel tartozunk a jövőért – mondták, szavaik súlyára utalva pedig a babakocsiban szendergő kisgyerekükre mutattak. Hozzátették, szerintük megfelelő döntés úgy születik, ha minél többen élnek szavazati jogukkal. 

Krisztián épp a művelődési ház előtt dohányzott, és már szintén leadta voksát, amikor odaléptünk hozzá.

– Miért tartom fontosnak részt venni a választáson? – ismételte meg kérdésünket, majd nagy slukkot vett és kifújta. – Az ember bizakodik benne, hogy jobb lesz...

A férfi is azok táborát erősíti, akik szerint ki kell maradni a háborúból.

– Ígérni bárki tud, de végső soron az emberekre van bízva, hogyan döntenek – tette hozzá.

választás, szavazás, Szolnok, voks
Fehér Sándorné Szolnokon, a Fiumei Úti Általános Iskolában adta le szavazatát a vasárnapi európai parlamenti és önkormányzati választáson
Fotó: Nagy Balázs

Nem volt zavaró, hogy egyszerre két választást tartottak

Pomázi Teréz a Fiumei Úti Általános Iskolában adta le szavazatát.
Az asszony elmúlt már nyolcvan éves, dolgozott a gyámügyben és az egészségügyben is, mint fogalmazott, sok mindent megélt. És számára sem volt kérdés, hogy voksoljon, „ez szokás” – így mondta.

Döntéséről annyit elárult, szereti a változatosságot, és szereti a fiatalságot.

– Én most olyan döntést hoztam, amellyel, úgy gondolom, a fiatalságot támogatom – fogalmazott.

Megkérdeztük arról is, mit szól ahhoz, hogy ezúttal egy kalap alatt tudták le az önkormányzati és európai parlamenti választást, amire azt mondta, őt nem zavarta.

Tiszteletdíjat kaphatnának a szavazatszámlálók

– Mindig fontosnak tartottam azt, hogy ha valakinek van véleménye, akarata, az vegye a fáradságot, és ne a fotelből mondja meg, hanem vegyen részt a választáson – fejtette ki hírportálunknak Nagyné Papp Anna. Az asszonyt és férjét, Nagy Endrét a vásárcsarnok szomszédságában szólítottuk meg, és már szintén túl voltak a szavazáson.

Nagyékról kiderült az is, hogy korábban mindketten évtizedekig voltak bizottsági tagok választásokkor, így meg is kérdeztük őket, mit tippelnek: szerintük is elhúzódik-e majd a szavazatok megszámlálása.

választás, szavazás, Szolnok, voks
Nagyné Papp Anna és Nagy Endre is leszavazott Szolnokon
Fotó: Nagy Balázs

– Úgy vélem, nem lesz olyan hosszú. Most ugyanis nem volt a választási harc része, hogy tudatosan érvénytelen szavazat leadására buzdítottak, mint történt az a korábbi választásokkor – magyarázta Nagyné Papp Anna. Szerinte ez azért fontos, mert az érvénytelen szavazatok megszámolása lassítja leginkább a folyamatot, hiszen mindet jegyzőkönyvbe kell venni, és minden bizottsági tagnak alá kell írnia.

Amiben teljes volt a családi egyetértés, hogy a munkában részt vevőket megilletné valamiféle tiszteletdíj.

– Elvégre 20 órán át tartó, nagy felelősséggel járó feladatot vállalnak, jelenleg társadalmi munkában – mondták.

választás, szavazás, Szolnok, voks
Élete első választásán vett részt a szolnoki Fehér Márk
Fotó: Nagy Balázs

 

Nagyszüleire hallgatott

Élete első választásán vett részt vasárnap a szolnoki Fehér Márk. A fiatalember a Széchenyi lakótelepen, a Zöld Házban adta le voksát. 

– Furcsa érzés – mondta azzal kapcsolatban, milyen a demokrácia aktív résztvevőjévé válni. A Jendrassik György Gépipari Technikumban érettségizett, logisztikai mérnöki pályára készülő Márk azt mondta, mindenképpen szeretett volna részt venni a választáson, mivel Magyarország jövőjéről is dönthetett. No meg hallgatott a nagyszülői intésre is, miszerint: „olyan nincs, hogy nem szavazunk”.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában