Bíróságok

2024.07.08. 14:30

Ítélkezési szünetet tartanak vármegyénk „törvényházai” is

Az ítélkezési szünet tartama alatt a bíróságok csak kivételes eseteken tartanak tárgyalásokat

Mészáros Géza

A polgári perrendtartásról szóló törvény vonatkozó paragrafusa alapján minden évben, így idén is július 15 és augusztus 20. között tartanak ítélkezési szünetet a bíróságok. Nem képeznek kivételt ez alól Jász-Nagykun-Szolnok vármegye „törvényházai”, így a Szolnoki Törvényszék, valamint a Jászberényi, Karcagi, Kunszentmártoni, Mezőtúri, Szolnoki és Tiszafüredi Járásbíróságok sem.

Szolnoki Törvényszék, ítélkezési szünet
A Szolnoki Törvényszék épülete
Fotó: Dr. Tóvizi Ádám

A Szolnoki Törvényszék sajtóosztálya által részünkre megküldött közleménye szerint az ítélkezési szünet tartama alatt a bíróság csak kivételes esetben tart tárgyalást. A polgári eljárásokban megállapított határidőkbe néhány kivétellel nem számít bele az ítélkezési szünet időszaka. Ilyenek egyebek mellett a soron kívüli eljárás, az előzetes bizonyítás, valamint egyes végrehajtási perek és nemperes eljárások.

Büntető ügyekben a határidők számítását az ítélkezési szünet nem érinti. A bíróság az ítélkezési szünet ideje alatt is eljár az előállításos ügyekben, valamint a kényszerintézkedések alkalmazása esetén.

A bírósági kezelőirodák az ítélkezési szünet ideje alatt is nyitva tartanak, így az ügyfelek változatlanul benyújthatják beadványaikat a bíróságnak és betekinthetnek bírósági ügyeik irataiba.

Az egyes bíróságok nyári ügyfélfogadási rendjéről az érintett bíróságokon tudnak tájékozódni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában