Mit tehetnek a helyiek?

2024.07.02. 06:55

Kukatúrók kínozzák a szolnoki Mester utca lakóit, szeméttől bűzlik a környék

Nagy a szemét a szolnoki Mester utca kukái körül, a hulladék nem magától kerül a járdára.

Rózsa Róbert

Valakik minden reggel és este széttúrják a kukákat a szolnoki Mester utcában

Fotó: Facebook.com / Szolnokon hallottam

A látvány és a szag sem valami kellemes, ami a szolnoki Mester utcába érkezőket fogadta csütörtökön. Az utcában álló lakópark előtti három kuka csurig megtelt, a szemét a járdán hevert, a gyűjtőedények tárva-nyitva eregették a büdöset a meleg nyári szélbe.

kuka, szemét, Mester utca, Szolnok
A turkálók „munkássága” nélkül sem szép látvány a három Mester úti kuka és környéke
Fotó: Nagy Balázs

A helyiek szerint széttúrják a szemetet

Mindez nem új a helyben élőknek. Olyannyira nem, hogy csütörtökön fotók jelentek meg a közösségi médiában, amelyen nem csupán a szeméthalom látható, de az is, hogy valakik matatnak is a hulladékban. A bejegyzést közlő szerint a Mester utca lakóit mindennap ez a kép fogadja.

Ottjártunkkor guberálókat nem, széttúrt szemetet annál inkább találtunk.

– Este és reggel is jönnek, és széttúrják a kukákat – mondta el a helyszínen érdeklődésünkre egy helybeli fiatal nő. Szerinte viszont nem csak ez a gond, a kukákat is sűrűbben kellene üríteni.

– Ez valami borzasztó. Elölről kellene kezdeni az egészet, az embereknek meg kellene tanítani, hogyan kell élni egy lakóparkban – fejtette ki egy középkorú nő, hozzátéve, szerinte sem ürítik megfelelően a kukákat. – Rontja az összképet. Csak rá kell nézni – intett a konténerek felé.

– Régóta gondolkodunk azon, hogy hová forduljunk ezzel a problémával – mondta el egy ott élő többgyermekes édesanya. – Nem a szél fújja ki a járdára a szemetet, rendszeresen széttúrják. Ennél egyébként még csúnyább is szokott lenni – fűzte hozzá. Ő úgy látja, lakattal zárhatóvá kellene tenni a kukákat, ugyanis a kiömlő szemét még több guberálót vonzhat a környékre.

De az eredeti bejegyzés alatti hozzászólásban azt is írták, hogy autóval is oda szokták hordani a szemetet a Mester utcába.

kuka, szemét, Mester utca, Szolnok
Egyesek állítólag autóval hordják ide saját szemetüket
Fotó: Nagy Balázs

Több kuka kell a Mester utcába

– Ez nem Mester úti probléma, hanem városi szintű. Úgy hívják, hogy hajléktalanság – mondta el ezzel kapcsolatos érdeklődésünkre az NHSZ Szolnok ügyvezetője. Lits László elmondta, egyes társasházaknál az ürítés napján kell kihúzni a kukákat, de vannak olyan konténerek – ilyenek a Mester utcaiak is –, amelyeket közterületen tárolnak. Márpedig ez óhatatlanul odacsalogatja a hajléktalanokat.

Az ügyvezető szerint ez társadalmi probléma, de a következményei miatt köztisztaság szempontjából is fontos. Mivel azonban mindez nem városüzemeltetési hatáskör, az NHSZ-nek szűk mozgástere van a helyzet kezelésében.

Lits László szerint megesik az is, hogy egyes társasházak a szemétszállításon spórolnak, márpedig ezt úgy tehetik meg, hogy kevesebb szállítást rendelnek. Bonyolítja a dolgot az is, ha a szemétszállítást a bejelentett lakók számához igazítják, bérlőből viszont az adott házakban sok van – márpedig a Mester utca ilyen hely.

Az az ügyvezető szerint is létező gond, hogy egyesek otthoni szemetüket mások kukájába hajítják – ezt ráhordásnak hívják –, ellenük viszont az NHSZ nem sokat tehet, mert a felelősség mindig a szolgáltatást megrendelőké.

Amit a Mester úton élők tehetnek, az a cégvezető szerint egyfelől az, hogy több konténert rendelnek. Másfelől pedig erélyesebb hatósági fellépést kell elérni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában