Gyűjtés

2024.07.02. 19:50

Összefogás mentheti meg Szolnok egyik jellegzetes épületének eredeti formáját

Egy kellemetlen felfedezésnek köszönhetően ma két toronycsúcsa is van Belvárosi Szentháromság Templomnak, de jelenleg egyik sem képes betölteni a hivatalát. A régi már nem, az új még nem alkalmas arra, hogy védje az épületet.

Szathmáry István

A leemelt régi és a készülő új toronysisak a plébánia udvarán

Forrás: Beküldött fotó

Mint arról már hírt adtunk, a korábbi renoválási munkák során észlelték a toronysisak elmozdulását, ami miatt az Örökségvédelmi Hivatal kötelezte az Egyházközséget az életveszélyes állapot azonnali megszüntetésére. 

toronysisak, szolnok
A régi, veszélyessé vált toronycsúcs leemelése az épületről
Forrás: Beküldött fotó

Ekkor statikus és faanyagvédelmi szakvélemény alapján leemelték a sisakcsúcsot, melynek fa részeit az eredetivel megegyezően gyergyószentmiklósi ácsok építettek újra. A régi csúcsról azt is megállapították, hogy számos háborús sérülése is hozzájárulhatott a mostani rossz állapotához, ugyanakkor eddig nem találtak benne úgynevezett időkapszulát, egykori készítőinek a jövőnek szóló üzenetét. 

Gáspár István plébános atya a leemelt régi toronycsúccsal
Forrás: Beküldött fotó

Amint azt Gáspár István plébánostól és Vidra Sándor templomgondnoktól megtudtuk, a toronysisak leemelése és újjáépítése eddig közel harmincmillió forint váratlan kiadást jelentett a plébániának. Ezt az összeget a Váci Egyházmegye, a Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelmi Kollégiuma és a szolnoki önkormányzat anyagi segítsége, továbbá magánadomány révén sikerült fedezni, de az új toronysisak réz borításához, majd visszaemeléséhez már hiányzik a szükséges anyagi háttér.

A plébános atya abban bízik, hogy amint a szolnokiak, valahányszor javításra szorult a templomuk, az elmúlt századokban is szívükön viselték a sorsát, most is hasonló összefogásból tudják visszaállítani a régi szépségét. 

A toronycsúcs borításához tízezer rézlapra van szükség, és a segíteni szándékozók akár azok jelképes megvásárlásával tudnának hozzájárulni a munkálatok befejezéséhez. Az összefogás emlékeként minden adakozó nevét a templomban kiállított táblán örökítik meg az utókor számára. A városképhez már hozzánőtt régi toronycsúcs sem vész el a megyeszékhely számára, a jelenlegi elképzelések szerint azt várostörténeti emlékként egy közterületen szeretnék megőrizni az utókor számára. Bővebb információt szerda kivételével hétköznaponként 9-12 és 16-18 óra között a plébánián kaphatnak az érdeklődők. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában