Felújítás

2024.04.20. 19:55

Titkos üzenetet is keresnek a szolnoki Belvárosi Nagytemplom leemelt toronysisakjában - videóval és galériával

Előzetes vizsgálatok alapján, s pontos forgatókönyv szerint emelték le a szolnoki belvárosi templom toronysisakját szombaton délelőtt. A rossz állapotú részt a szakemberek teljesen újjáépítik majd.

Rimóczi Ágnes

Az ég felé emelték tekintetüket, akik szombat délelőtt a szolnoki Belvárosi Szentháromság templom környékén jártak. Jól tették, ugyanis nem mindennapi látványban volt részük. 

toronysisak,templo,leemelés
Különleges művelettel emelték le a toronysisakot
Fotó: Mészáros János

Az épület fölé egy méretes daru magasodott, mely a templom rossz állapotban lévő toronysisakját emelte le.
A látványos beavatkozásra azért volt szükség, mert a sisak állapota nagyon leromlott. Ahogy Vidra Sándor templomgondnok korábban hírportálunknak elmondta: a legutóbb végzett munkálatok során a villámhárító csúcs visszahelyezése közben észlelték a szakemberek a toronysisak elmozdulását. Emiatt azonnal elvégezték a toronycsúcs vizsgálatát, s a felmérés során szembesültek az épületelem szerkezetének rossz állapotával.

A templomgondnok tájékoztatása szerint a toronysisak teljes kijavításának egyik lehetősége az lett volna, hogy ismét felállványozzák a tornyot, de ennek a költsége messze meghaladta volna a rendelkezésre álló anyagi erőt. Végül egy helyi szakember a toronycsúcsban megvizsgálta a szerkezet állapotát. Statikus és faanyagvédelmi szakemberek bevonásával alakult ki végül a toronysisak leemelésével járó javítás forgatókönyve.

Maga a munka pedig szombat délelőtt megtörtént. A leemelt, nem kevesebb, mint 1,7 tonnát nyomó toronysisakot a plébánia udvarában helyezték el. 

Most szembesülünk igazán azzal, hogy valóban mennyire rossz állapotban van már az a rész. Persze valahol minden érthető, hiszen 1835 óta ott áll a torony a helyén 

– mondta el a helyszínen a szolnoki belvárosi római katolikus egyházközség plébánosa. Gáspár István hozzátette: a megújítás örömén túl izgatottság is van bennük. 

– Nagy várakozással figyeljük majd, vajon rejt-e a sisak gömbje valami emléket a múltból. Ha nem találunk benne semmit, mi majd teszünk egy időkapszulát az újjáépült toronysisak gömbjébe – tette hozzá a plébános.

Teljesen egészében megújul a toronysisak

Ahogy megtudtuk: a helyszínen az eredetivel mindenben megegyező formában készítik el azt a Gyergyószentmiklósról érkezett ácsok. Közben a helyén maradó részt biztonságossá tevő felújítást a torony magasában végzik majd el. A munkálatokat jövő héten kezdik el, a felújítás idejére a torony ideiglenes fedést kapott.

Szalay Ferenc közösségi oldalán jelentette be, hogy a város a munkálatokhoz támogatást nyújt. – Városunk 10 millió forinttal támogatja a templomtorony sisakjának felújítását – írta posztjában a szolnoki városvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában