Jászkunság

2018.07.26. 13:53

Adózni kell, ha túl drága a jegygyűrű

Előfordul, hogy egy nagy értékű jegygyűrű, vagy a lagziban a menyasszonytánc alatt összegyűlt pénz után ajándékozási illetéket kell fizetni. Házasságkötés után azonban már más szabályok lépnek érvénybe. De ezt többen csak a saját tapasztalataik után tanulták meg.

Hutter Zsófia

Forrás: Shutterstock

– Még nem hallottam arról, hogy illetéket kell fizetni az ajándékok után – kezdte a szolnoki Edina. – Bár tény, hogy nem vagyok férjnél, úgyhogy nem foglalkoztam még ilyen kérdésekkel, de a házas ismerőseim sem említették. Néhány pár azonban tisztában van ezzel a szabállyal, és kifejezetten előrelátó, ami az ajándékokat illeti.

– Hét évvel ezelőtt házasodtunk össze, hatalmas lagzit csaptunk – mesélte egy neve elhallgatását kérő szolnoki hölgy. – Több mint száz vendégünk volt, szépen gyűlt a menyasszonytánc alatt a pénz.

– A végén, amikor összeszámoltuk, természetesen megköszöntük a jelenlévőknek a támogatást. Ezt a jelenetet azonban szándékosan nem őrzi a lakodalmas videónk. Direkt nem rögzítettük, mert nem akartuk, hogy a hatóság tudomására jusson. Hiszen már akkor is adózni kellett volna utána – árulta el a döntésük okát.

Olvasónk hozzátette, hallott olyan kiskapuról, hogy ha a jegygyűrű átadása külföldön történik meg, akkor hiába drága az ékszer, nem kell utána fizetni. Szakemberhez fordultunk, hogy pontosítsa, mikor, mire vonatkozik az illetékfizetési kötelezettség.

Adózni kell, ha túl drága a jegygyűrű
Fotó: Shutterstock

– Ha az ajándék értéke meghaladja a százötvenezer forintot, vagy annak átadásáról okiratot állítottak ki, akkor ajándékozási illetéket kell fizetni – tájékoztatta hírportálunkat Csányi Péter, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense.

Kiemelte: ez abban az esetben is fennáll, ha a szuvenír értéke nem éri el a százötvenezer forintos határt, de készítettek ajándékozási szerződést.

Családon belül illetékmentes

– Családon belül már más a helyzet – folytatta a szakember.

– Egyenesági rokonságban mindenféle jogügylet illetékmentes, például a szülők, nagyszülők esetében. Ugyanez vonatkozik a házastársak közötti jogügyletekre is. Ez annyit tesz, hogy ilyen esetben az ajándékozás sem bejelentési, sem illetékfizetési kötelezettséggel nem jár.

Arról pedig, hogy külföldön milyen szabályok vonatkoznak erre, az ott érvényben lévő törvények határoznak – mondta el Csányi Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában