GALÉRIÁVAL

2018.09.06. 15:18

Közfoglalkoztattottak alkotásai között nézelődhettünk

Kétpótól kezdve Mezőtúron át Tiszatenyőig számos település képviseltette magát a megyeszékhely közfoglalkoztatási kiállításán.

Hartai Gergely

Fotó: Csabai István

Az Aba-Novák Agóra előtti téren a megyei közfoglalkoztatók tejtermékeit, tésztaféléit, fűszerpaprikáját, valamint kézműves remekeit is megcsodálhatták az érdeklődők. Mi több, volt, ahol ínyenc falatokkal is várták a standokra látogatókat.

– A mostani eseményen harminc megyei kiállító tevékenységét ismerhetjük meg… – kezdte a megnyitón Réthy Pál. A Belügyminisztérium főosztályvezetője elmondta, az egyes települési foglalkoztatási formák az elmúlt években sokat tettek hozzá az adott község arculatához. – Épp ezért a jövőben komoly feladat lesz a termelőegységek működtetése. Ez azonban egyre nehezebb, hiszen a tapasztalatokat szerzett közfoglalkoztatottakat magával húzza a nyílt munkaerőpiac – tette hozzá.

Majd kiemelte, a közelmúltban sokat javultak a foglalkoztatási eredmények. – 2011-ben még 29 ezer álláskereső volt a megyében. Ma ez a szám valamivel több mint 14 ezer kétszáz. A szociális segélyezettek száma pedig az akkori, csaknem 11 ezer főről háromezer-hétszázra csökkent – taglalta.

Réthy Pál arra is kitért, a KSH legutóbbi, negyedéves adatai szerint 4 474 000 munkavállaló dolgozott hazánkban. Közfoglalkoztatás szempontjából pedig a megye kilenc járásából egyedül a szolnoki nem sorolható a hátrányosak közé. Emellett a Jászkunságban összesen 10 milliárd forintot fordítottak a közfoglalkoztatás támogatására. E forrás pedig több mint 13 ezer fő munkavállalásához járult hozzá.

Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő a nyitányon azt hangsúlyozta, nemcsak szociális, de település- és vidékfejlesztési szempontól is jelentős eredményeket mutattak fel a közért dolgozók. Kiemelte, Rákóczifalván és Tiszabőn például újabb közfoglalkoztatási program kezdődhet el. Ez utóbbi helyszínen erre a célra mintegy 42 millió forint áll rendelkezésre.

– A munka értéke a közfoglalkoztatáson keresztül újra visszatért sokak életébe – vette át a szót Szalay Ferenc polgármester. Aki mint mondta, különösen Kelet-Magyarországon volt nagyon fontos lépés, amikor évekkel ezelőtt elindulhattak a foglalkoztatást segítő programok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában