KIÁLLÍTÁS

2018.03.24. 10:30

Hazai és külföldi ízek mustrája a Tisza-tónál (galéria)

Hazánk, megyénk és a térség jellegzetes ízei várták a kilátogatókat pénteken, a Tisza-parton. Első alkalommal szervezték meg a TÓMÉK névre hallgató mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítást.

Ujvári László

Első alkalommal szervezték meg a kiállítást

Fotó: Ujvári László

Délelőtt szakmai konferenciát tartottak a Benedek Gábor Városi Sportcsarnokban. Előadást tartott dr. Berczik Ábel, kincstárért felelős helyettes államtitkár, valamint Csampa Zsolt, önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkár. Az elmúlt évek közfoglalkoztatási tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel Réthy Pál főosztályvezető.

– Megmutatjuk az országnak, hogy van bennünk erő és lehetőség. A vidék bizonyítja, hogy a magyar mezőgazdaság sokat fejlődött az elmúlt években – ezt már az első TÓMÉK megnyitóján mondta Kovács Sándor. A Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács elnöke a tavaszi megújuláshoz hasonlította a mezőgazdaság és a vidék erősödését.

Az I. Tisza-tavi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást Szakáli István Lóránd, hungarikumokért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg. Közel száz kiállító, öt egyetem kilenc kara, mezőgazdasági szakközépiskolák, megyei és térségi települések mutatták meg ízvilágukat.

A kiállítók között sétálva megyénk több településével is találkozhattunk. Jászberény, Karcag, Kenderes, csak hogy néhányat említsünk. Érdekes ízvilággal jelentkezett egy bolgár delegáció, az ott bemutatott sajt és kolbász kifejezetten népszerű volt.

Felsorakoztak a tisza-tavi térség jellegzetes, egyedi termékei. Az abádszalóki sulyomcsokitól, a Pokoli Konyha tüzes ízein át, az örsi tésztáig és a tiszaigari mézig. Emlékezetes kóstolóval szolgált a szentimrei sajtmanufaktúra is.

Szombaton lehetőséget kaptak, külön-külön is bemutatkoztak a meghívott megyék és egyetemek. Esténként könnyűzenei koncertek és egyéb kísérőprogramok várták a fiatalabb korosztályt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!