Múltidéző

2018.05.22. 11:27

Szolnokra látogatott a titkosrendőrség atyja

Legutóbb Hermann Róbert hadtörténész közlése nyomán szóltunk a Szolnokra látogató Haynauról. Itt tartózkodása okán és az önkényuralomban játszott szerepe miatt az őt Szolnokon fogadó, majd Pestre kísérő Johann Kempen von Fichtenstamm al­tábornagy neve is megéri az említést.

Johann Kempen von Fichtenstamm altábornagy

Azzal, hogy Szolnokig elébe jött Haynaunak, valószínűleg különös tiszteletét kívánta kifejezni az őt támogató főparancsnoknak, de rokonlélekként is fontos lehetett számára a találkozó.

Az önkényuralom korát az akkori osztrák belügyminiszterről ugyan Bach-korszaknak szoktuk hívni, de teljes joggal viselhetné a zsandárság parancsnokának, a legfelsőbb rendőr­hatósági tisztséget betöltő Kempen altábor­nagy­nak a nevét is.

Jelentős szerepet játszott a megtorlásban, és rendőr­mi­nisz­ter­ként egy jövőbe mutató intézmény, az országot be­háló­zó besúgóhálózat kiépítésében.

Akkoriban Pest lakosságának legalább egynegyede volt besúgó, így kétség sem férhet a tábornok hatékonyságához és szakértelméhez. A főváros 1855-ben díszpolgárságot is adományozott neki, amivel nem került rossz társaságba. E minőségében egyik kései kollégája nem volt más, mint Sztálin.

Kempennek személyes szerepe volt gróf Batthyány Lajos miniszterelnök kivégzésében, és közvetve felelősség terhelte gróf Széchenyi István haláláért is. A mielőbbi kivégzés érdekében ő rendelte el a nyakán ejtett seb miatt a felakasztását megakadályozó Batthyány agyonlövetését, amiért komoly szemrehányást kapott főnökétől, Haynautól.

A táborszernagy csalódott volt, hogy az általa felségárulónak tekintett magyar miniszterelnök elkerülhette a megszégyenítő véget, s bosszúságát nem késlekedett tudatni beosztottjával. Természetesen ez az összezördülés csak múló kellemetlenség volt töretlen együttműködésükben.

A Kempen által létrehozott szervezet titkosrendőrei üldözték a halálba Széchenyit is, ha nincs mégis igazuk azoknak, akik valójában gyilkosságról beszélnek a gróf halála kapcsán. Évekkel ezelőtt Szolnokon tartott előadást a gróf halálakor viselt öltözetét restau­ráló szakember, s ő a ruhán talált nyomok alapján legalábbis megfontolandónak vélte a kortársak által is emlegetett gyilkossági teóriát.

Az biztos, hogy halálában kulcsszerepe volt egy besúgónak. Az ő révén jött rá hosszú idő után Ferenc József rendőrsége, hogy a külföldön megjelenő, a Bach-rendszert bíráló írások a Széchenyi szükség szülte otthonául szolgáló döblingi elmegyógyintézetből származnak.

Johann Kempen von
Fichtenstamm altábornagy

Miután megfenyegették Széche­nyit, hogy ha nem hagy fel a politizálással, „valódi” elmegyógyintézetbe kerül, a zaklatott idegzetű grófnak ez már sok volt, és agyonlőtte magát. Szintén Kempen egyik ügynöke, egy Wargha István nevű, Kossuth környezetébe beépült ember volt a nyomravezető az Orsova közelében elásott koronázási ékszerek megtalálásában is.

Ha van negatív nagyság is, akkor így két nem mindennapi személyiség adott egymásnak találkozót 1849. augusztus 30-án a szolnoki Indóházban.Szathmáry

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!