megtiszteltetés

2018.10.12. 11:30

A szolnoki habos islert képviselhette a fiatal abonyi cukrász

– Óriási megtiszteltetés ért a napokban. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban ugyanis én képviselhettem a szolnoki habos islert – büszkélkedett Székely Szilárd.

Hartai Gergely

Székely Szilárd Jakobicz Józsefnével és Csibi Krisztinával

Forrás: Beküldött fotó

A fiatal abonyi cukrász által így a környező országok küldöttsége, de a magyar nagyvárosok szakemberei is megismerhették a jászkunsági megyeszékhely híres süteményét. Szilárd, mint mondta, azonnal igent mondott főnöke felkérésére, miszerint ő vigye hírét a habos cukrászremeknek.

– A múzeum „Határtalan édességek” programjára számos országból érkeztek résztvevők. Köztük Ausztriából, Horvátországból és Szlovákiából is. Mellettük pedig a hazai nagyvárosok is képviseltették magukat. Így például Debrecenből, de Szombathelyről is érkeztek kiállítók – taglalta.

Hozzátette, abonyiként rendkívüli élmény volt számára az isler népszerűsítése. Főként, mivel az ország távolabbi részein, különösen a Dunántúlon, szinte egyáltalán nem hallottak róla.

Székely Szilárd Jakobicz Józsefnével és Csibi Krisztinával
Fotó: Beküldött fotó

– Valóban nagyon sokan rácsodálkoztak, hogy mi is ez. Volt egy látogatónk a kiállításon, aki egyáltalán nem tudott a szolnoki islerről. Ám elmondta, biztosan kipróbálja majd! Annál is inkább, mivel egy internetes oldalon háziasszonyokat oktat sütésre. Emiatt különösen érdekelte a recept – mondta.

– A rendezvényről hazatérve, sok hasznos tapasztalattal gazdagodtam. Kezdő cukrászként az is nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy találkozhattam korábbi oktatómmal, Jakobicz Józsefnével és Csibi Krisztinával, a Magyarság Házának igazgatónőjével – zárta gondolatait Székely Szilárd.

Az egész ország terítékre került

Az eseményen jelen volt a hazai cukrásztermékek színe-java. Térségünk mellett többek közt sváb, hajdúsági, palóc és székely ínyencségekből is válogathattak a látogatók. Bemutatkozhatott Tolna és Zala megye, az Őrség, és a Kisalföld is. Megtudtuk, a program célja, hogy az egyes nemzetiségek különlegességei és a régi receptek egyaránt elérhetők legyenek a nagyközönség számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!