pályázat

2020.06.19. 07:00

Esélyegyenlőségi programokkal készül a szolnoki TISZApART Mozi

Negyvenhat jelentkező közül választotta ki a szolnoki TISZApART Mozi tavaly benyújtott pályázatát az Európai Bizottság.

Molnár-Révész Erika

A mozi eddig is sok rendezvénynek adott otthont

Fotó: Mészáros János

A „Mozik, mint innovatív kulturális központok” című programban a szolnoki létesítménnyel együtt még három másik külföldi művészmozi is sikeresen szerepelt. Így, együtt összesen százhatvanötmillió forintot nyertek informatikai eszközfejlesztésre, közösségépítésre, valamint az esélyegyenlőséget támogató rendezvények szervezésére.

– Lehetőségünk nyílik közösségi műsorszervezésre. Ez azt jelenti, hogy egy meghatározott napon, adott idősávban a közönség egy filmlistából választhatja ki azt, melyet szeretne megnézni. A jegyár pedig attól függ, hogy mennyien csatlakoznak az ötlethez. Emellett egy kinti terminált állítunk majd fel, melyen keresztül meg lehet venni a jegyeket. Terveink szerint ezzel egyéb szolnoki kulturális intézménybe is lehet majd belépőt vásárolni.

A mozi eddig is sok rendezvénynek adott otthont
Fotó: Mészáros János

Az úgynevezett „okosmozi” informatikai fejlesztés viszont csak egy része a programoknak. Ezen kívül különböző kulturális eseményeket, nemzetközi találkozókat, filmvetítéseket tartunk. A programok kiemelten foglalkoznak a fiatalok oktatásával. Emellett cél az is, hogy a hátrányos helyzetű csoportok könnyebben hozzájuthassanak a kultúrához – tájékoztatta hírportálunkat Demeter Éva, a TISZApART Mozi munkatársa.

Az esélyegyenlőségi program július hetedikén indul egy, a témához kapcsolódó kiállítással, majd a mozgás, látás vagy hallássérülteknek megfelelő technikával vetítenek filmeket. Ezeket beszélgetések, előadások követik.

A pályázat egy másik része kifejezetten a fiatalokat szólítja meg. Olyan szakmai műhely, divatos szóval workshop indul, ahol neves szakemberek segítségével a videókészítés rejtelmeibe avatják be a jelentkezőket.

A résztvevő fiatalok havonta egyszer be is mutathatják megszerzett tudásukat a legnagyobb videómegosztón. Erre tizennégy és huszonöt év közötti fiatalok, maximum tizenöt fő jelentkezését várja a TISZApART Mozi. A szervezők azt kérik, csak azok jelentkezzenek, akik részt tudnak venni mind a tizenkét alkalmon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!