Ami a nyomtatásból kimaradt

2020.07.30. 16:30

Helytörténeti pályázatot indított a szolnoki Damjanich János Múzeum

Az eddigi gyakorlattól eltérően most más közművelődési intézményekkel együtt hirdette meg idei helytörténet pályázatát a Damjanich Múzeum.

Szathmáry István

Pályázni olyan megyei vonatkozású, saját helyszíni vagy levéltári gyűjtésen alapuló néprajzi és nyelvjárási, illetve helytörténeti tárgyú munkával lehet, amely még nem jelent meg nyomtatásban. A pályázóknak az alábbi témaköröket ajánlják feldolgozásra:

  • a népi vallásosság jelenségei,
  • a termelőszövetkezetek szerepe a közösségek átalakításában,
  • rendszerváltás alulnézetből,
  • Trianon és következményei,
  • hon és népismeret,
  • helytörténet az általános és középiskolai oktatásban.
  • Családi örökség címmel a családtörténet iránt érdeklődőktől az általuk a kutatásban használt módszertanok ismertetését várják. A fentieken kívül bármilyen szabadon választott néprajzi, vagy helytörténeti munkával is lehet pályázni, mint például az üzem- és intézménytörténet, 1989 utáni földtulajdon-rendezés, földrajzi nevek, ragadványnevek kutatása, földművelés, állattartás, település, népi építkezés, lakáskultúra, népi táplálkozás, népművészet, hiedelmek, egy falu társadalma, gyermekjátékok, népköltészet, stb.

    A felnőtt, szakköri, illetve ifjúsági kategóriába sorolt legjobb pályamunkákat pénz és könyvjutalomban részesítik. A pályázatok benyújtási határideje 2020. szeptember 1. A pályázat pontos feltételeiről a Damjanich János Múzeumban kapható részletes felvilágosítás.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!