kiállításmegnyitó

2020.07.19. 14:00

Salamon György festőművész tárlata nyílt Nagykörűben

Ismét különleges tárlattal, híres művész képeivel jelentkezett a Nagykörű Galéria. A járványhelyzet miatt idén ez még csak a második kiállítás.

Szoljon.hu/V.B.E.

Fotó: Vágó B. Endre

A közelmúltban lezúdult jelentős mennyiségű csapadék miatt a galéria termei is beáztak, így a Nagykörűi Művelődési Ház konferenciaterme fogadta be a tárlatot.

Némethné Harsányi Katalin, Jászdózsa alpolgármestere, a Dósai Nemzetközi Alkotótábor megálmodója és kurátora nyitotta meg a kiállítást.

– A művész urat a képek alapján a egy teljesen új oldaláról ismertem meg. Kicsit az én gyerekkorom is visszahozza ezekkel a régi dolgokkal. Lenyűgöző az egyszerűség, a mindennapi élet jelei, ami a képeken látható – nyilatkozta.

Baranyi Sándor polgármesterrel és Bollok György emeritus jászkapitánnyal az élen népes jászdózsai csapat érkezett a megnyitóra, ahol Túri Tibor nagykörűi polgármester fogadta őket.

– Polgármesterként fontosnak tartom a kapcsolatápolást. Olyan kistelepülések számára, mint mi a Jászság szívében, ahol nincs ipari forrás, a kultúra, a művészetek, a turizmus nagyon fontosak – mondta a polgármester, aki Túri Tiborhoz hasonlóan október óta vezeti települését. A kulturális eseményen módjukban állt a két település közötti hasonlóságokat is megvitatni.

Fotó: Vágó B. Endre

Salamon Györgyöt a hangulat fogta meg leginkább. Az a légkör ami a Tisza parti kis faluban a művészetet körülveszi. Úgy érezte, hogy hazajön a kellemes, szeretetteljes légkörbe, nyilatkozta a művész.

– A szép témákhoz nagyon finom anyagokat használok, a plebejus témákhoz durvákat, így például hullámpapírt – avatott be alkotásának titkaiba, amikor arról kérdeztük, hogy mi teszi különlegessé a kiállított képeket. A megnyitó utáni közvetlen hangulatú beszélgetésen sok minden szóba került, így felelevenedett a művész svédországi kalandja is.

– A másik életemben, 40 évvel ezelőtt történt, úgy érzem, kicsit olyan, mintha mással történt volna. Embert próbáló volt, mert alkalmazkodni kellett, mikor a főurak gyerekeit festettem – mondta, amikor rákérdeztünk, hogy is volt, mikor udvari festőként a '70-es évek végén a svéd királyi családnak és arisztokratáknak festett portrékat.

Salamon György Simon Évával beszélget, akinek munkái a Nagykörű Galéria előző kiállításán volt látható Fotó: Vágó B. Endre

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!