továbbra is dolgoznak

2020.11.23. 11:30

A zárt kapuk ellenére sem állt meg az élet a szolnoki múzeumban

Bár a Damjanich János Múzeum kiállításai bezártak a járványhelyzet miatt, az intézmény munkatársai változatlanul végzik munkájukat.

Hartai Gergely

Posta Márta restaurátor egy fémtárgyat tisztít, melyet a Piroska úti feltáráson találtak

Fotó: Mészáros János

– Törekszünk izgalmas tartalmakat nyújtani a látogatóknak az online térben, ezen a héten indítottuk is a tematikus hetet. A tavasszal kezdődött virtuális kiállítások témája bővül, így a múzeum honlapján számos korábbi időszaki kiállítást tekinthetnek meg újra az érdeklődők – tájékoztatta hírportálunkat Ádám Adrienn.

Az intézmény kommunikációs munkatársa kiemelte, tematikus hetek keretében mutatják be a virtuális térben a különböző osztályok működését. A múlt héten a néprajzé volt a főszerep.

– Minden tematikához tartozik egy „Játék és Múzeum két percben” című rész, melyben rejtvények és múzeumpedagógiai feladatok kapnak helyet a múzeum Facebook-oldalán – tudtuk meg.

Az épület más színterein sem állt meg az élet, így a restaurátor műhelyben sem, ahol újabb leletek megőrzésén, tisztításán fáradoznak a szakértők. Császár Péter, a restaurátor osztály vezetője elmondta, jelenleg számos leletet vizsgálnak. Korábban egy tiszakürti lelőhelyről származó újkőkori település részletét tárták fel a régészek. Az itt fellelt kerámiaanyag restaurálása most zajlik.

Posta Márta restaurátor egy fémtárgyat tisztít, melyet a Piroska úti feltáráson találtak
Fotó: Mészáros János

– Szolnokon, a Piroskai úti lelőhelyen megelőző feltárást végeztek a kollégák. Itt szintén egy késő középkori település részlete látott napvilágot – taglalta Császár Péter. Majd hozzáfűzte, a raktárrendezési feladatokat is ebben az időszakban látják el.

– Tavaly sikeresen pályáztunk raktárunk fejlesztésére, mely jelenleg is zajlik. A pályázat segítségével műtárgyvédelmi szempontból fontos intézkedéseket valósíthatunk meg – fogalmazott a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!