Szolnok

2021.05.07. 17:25

Franklin Ames munkáiból az Aba-Novák Agóra nyitott online tárlatot

Csodás színekbe öltözött Tisza-part, izgalmasan kanyargó csigalépcsők, épületeink úgy, ahogy valószínűleg még soha nem láttuk. Többek között ezeket mutatja be képekben az amatőr amerikai fotós, Franklin Ames, aki munkája miatt tavaly szeptember óta Szolnokon él. Az eredetileg mérnökként dolgozó Frank már számtalan országban járt, de Magyarország szépségei láttán még intenzívebben kezdett el hódolni szenvedélyének, a fotózásnak.

Molnár-Révész Erika

Franklin Ames örömmel mutatta meg Szolnokon készített képeit. Az amatőr fotós szívesen örökíti meg a Tisza-parti napfelkeltéket és naplementéket

Fotó: Mészáros János

– Miért éppen Magyarországot, ezen belül pedig Szolnokot választotta úti célként?

– Egy közlekedési nagyvállalatnak dolgoztam az Egyesült Államokban, amikor befejeződött egy nagy projektünk. Éppen a lányommal és az unokámmal töltöttem az időt Texasban, amikor a munkáltatóm felhívott, és megkérdezte, hogy lenne-e kedvem visszatérni a munka világába. Mondtam, hogy természetesen. Elmondta, hogy lenne egy lehetőség a Stadler nevű svájci cégnél külsősként, de ehhez Magyarországra, mégpedig Szolnokra kellene költöznöm. A következő nap ismét megkérdezte, hogy mennyire gondolom komolyan a magyarországi munkát. Én annyit válaszoltam, hogy csak mondd meg, mikor és pontosan hova, és én megyek. Most itt vagyok…

Franklin Ames örömmel mutatta meg Szolnokon készített képeit. Az amatőr fotós szívesen örökíti meg a Tisza-parti napfelkeltéket és naplementéket
Fotó: Mészáros János

– Hogy tetszik az ország és Szolnok?

– Nagyon kedvelem Szolnokot. Tetszik hogy egy kisváros, mégis rengeteg értékkel, épített örökséggel bír, ahogy egész Magyarország. Folyamatosan utazgatom, szerte az országban, voltam már többek között Esztergomban, Pécsett és Szegeden. A főváros, Budapest is csodálatos.

– Mi az, ami megragadja egy helyben, egy városban? Mi adja a legfőbb témáit?

– Nos, a napfelkelte és a naplemente emelkedett hangulata, a fények és a felhők játéka, a természet szépségei. De nagyon szeretek épületeket, épületrészeket fotózni, különleges ajtókat, lépcsőket megörökíteni­.

– Szolnokon melyek a kedvenc helyei?

– A hidak és a folyópartok. Főleg a Tisza-part az, ami magával ragadott. Rengeteget járok a Tiszához, a napfelkelte és a naplemente fényei különleges színekbe öltöztetik a vizet, a felhőket és a tájat.

– Mikor és minek a hatására kezdett el fotózni?

– Nagyon-nagyon régen kezdtem fotózgatni, egy kis kompakt fényképezőgéppel. Akkoriban a nagy átlag még nem nagyon használt ezeknél jobb gépeket. A munkám során, amikor Koreában jártam, megismertem egy kanadai, de magyar származású fotóriportert, Virág Tamást. Tőle vásároltam az első profi fényképezőgépemet. Miközben felfedeztük Koreát, összebarátkoztunk, ő mentorált, terelgetett abba az irányba, hogy minél jobb képeket készítsek. Ennek a barátságnak is köszönhető, hogy nagyon meg szerettem volna ismerni Magyarországot.

– Hány országban járt eddig?

– Az Egyesült Államok számos városában, Mexikóban, Koreában, Japánban, Thaiföldön, Kambodzsában, Indonéziában, Costa Ricán, Németországban, Svájcban és Magyarországon.

– Milyen különbséget lát az amerikai és az európai vagy magyar építészet között?

– A magyar építészet – ahogyan az európai is – lenyűgöző, hiszen a megmaradt épületek akár több száz évesek is lehetnek, amiket nagyon szeretek nézni. Bárhol járok, gyönyörű belső és külső tereket, csodálatos részleteket, ajtókat, ablakokat, lépcsőket találok.

– Mi az eredeti foglalkozása?

– Minőségbiztosítási mérnök vagyok. A vállalatnak, amelyiknek dolgozom, van egy közös projektje a texasi vasútvonal építése kapcsán a Stadler Rail csoporttal. A magyarországi munkálatok ellenőrzésére kértek fel.

– A családja önnel tartott, amikor Magyarországra jött?

– Feleségem nincs, egyedülálló vagyok, a lányom az unokámmal Texasban él.

Franklin Ames amerikai fotós jelenleg Szolnokon alkot
Fotó: Mészáros János

– Mit gondol a magyar emberről, hogyan látja amerikaiként?

– A legtöbb magyar ember nagyon barátságos. A közösségi oldalakon ismerősöket is szereztem, például a nagyszerű fotóst, Rajkai Pétert, akinek felfigyeltem csodálatos épületfotóira. Egy nap megkértem üzenetben, hogy segítsen nekem, mutasson nekem jó témákat Budapesten. Visszaírt, nemsokára pedig találkoztunk a fővárosban, ahol nagyszerű fotótémákat, csodás épületeket mutatott, nagyon sokat segített.

– Meddig marad nálunk, és mi a következő úti célja?

– A következő héten Németországba utazom, de csak néhány napra. Május végén pedig néhány hónapra Svájcba, de aztán visszatérek Magyarországra, befejezni a jelenlegi projektet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!