oktatás

2021.10.25. 17:28

A húrok közé csaphatnak a Nagykörűben élő fiatalok

Gitárzenétől, dobpergéstől, hegedűszótól lesz hangos Nagykörű az elkövetkező időszakban. Egy pályázatnak köszönhetően hangszereket vásárolhatott a település, melyek segítségével ingyenes zenetanulást biztosítanak a vállalkozó kedvű fiataloknak.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Voltak, akik a gitárokat nézegették, mások inkább a dobfelszerelést szerették volna kipróbálni azon a minapi rendezvényen, mellyel hivatalosan is elrajtolt a zeneoktatási program Nagykörűben. Az önkormányzat sikerrel pályázott a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kiírására, ami olyan intézeteknek, intézményeknek és civil szervezeteknek szólt, melyek a zene szeretetén keresztül igyekeznek hasznos elfoglaltságot biztosítani a helyben élő fiataloknak.

– Nagykörűben temérdek művészettel foglalkozó ember él, az iskola is alapfokú művészeti, zenei intézményként működik, így azt hiszem, mindenki szívéhez közel áll ez a világ. Szeretnénk ezeket az értékeket tovább növelni, ezért is adtunk be pályázatot, melyet nagy örömünkre sikerrel bíráltak el – mondta a nyitórendezvényen Túri Tibor.

A polgármester kiemelte: örömteli ez a lehetőség számukra, hiszen a zene azon túl, hogy tudást ad, általa élményekhez juthat az is, aki műveli, az is, aki hallgatja, ráadásul közösségeket is kovácsolhat.

Rövidesen dobolni is tanulhatnak a zene iránt fogékony nagykörűi fiatalok
Fotó: Beküldött fotó

– Nem utolsósorban ez egy hasznos és jótékony szenvedély. Mert tulajdonképpen ez a projekt célja – folytatta a gondolatsort Hatala József.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke kifejtette: a pályázat arra irányult, hogy a fiataloknak olyan programokat biztosítsanak, mellyel hasznosan tölthetik el a szabadidejüket.

– Olyan eszközöket kell a fiatalok kezébe adnunk, melyekkel pozitív dolgokat tehetnek. Az energiájukat így nem az elkallódás irányában vezetik le. Azt gondolom, a hangszerek, a zenetanulás erre kiváló lehetőség. Aki zenét tanul, odafigyel a másikra, megtanul koncentrálni, ráadásul olyan hatással van az agyára, aminek köszönhetően akár a tanulmányi eredménye is javulhat. Csak nyerhet vele minden fiatal – sorolta a program fontosságát és előnyeit Hatala József.

Így érzik a fiatalok is. Már a megnyitón nagy volt az érdeklődés, örömmel nézegették, vették kézbe a hangszereket.

– Kis korom óta imádok énekelni, zenélni is nagyon szeretnék. Leginkább a dobolás érdekel, remélem, most megtanulhatom az alapokat – mondta Marsi Máté. Vele együtt még sokan próbálgatták a hangszereket, a lelkesedés tehát adott, kezdődhet a zenetanulás Nagykörűben.

A pénzből a tanárok bérére is futja

A mintegy ötmillió forintos pályázati forrás a hangszerek beszerzését tette lehetővé, valamint ebből finanszírozza majd az önkormányzat az oktatók egyéves bérét is.

– A hangszerek megvásárlására 1 664 000 forintot fordítottunk. Ebből két basszus-, nyolc elektromos szóló és négy akusztikus gitárt, valamint egy elektromos és egy klasszikus dobfelszerelést, továbbá egy hegedűt szereztünk be. Ezenfelül négy hangosítóberendezés, székek, állványok, kottatartók, húrok és kábelek vásárlása fért bele a keretbe. A program során két oktató tartja majd a zeneórákat – részletezte Túri Tibor polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!