Jászkunság

2022.08.02. 06:55

A régészek ellen dolgozik a mindent felperzselő hőség az ásatásokon

Ezen a nyáron is több helyszínen dolgoznak a megye régészei, akik a hetek óta tartó hőség ellenére folyamatosan végzik feladataikat. Az elmúlt időszak legfontosabb ásatásairól Kelemen Angélát, a Damjanich János Múzeum régészeti osztályának vezetőjét kérdeztük.

Hartai Gergely

Fotó: Mészáros János

– Jelenleg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában megvalósuló M4 gyorsforgalmi út Törökszentmiklóstól keletre és Kisújszállástól nyugatra kitűzött szakaszán zajlanak feltárási munkák – tájékoztatta hírportálunkat a szakember.

Mint mondta, az év elején elvégezték az említett fejlesztéshez kapcsolódó próbafeltárásokat, melyek eredményei alapján rajzolódtak ki azok a területek, ahol az útépítés előtt mindenképp megelőző feltárást kell végezni. 

Ilyen három helyszínen folyik: kettő Törökszentmiklós határában, egy pedig Örményes külterületén. 

A feltárási terület humuszmentése folyamatos, pár hét múlva egy újabb, Kisújszállás határában lévő helyszínre is kiállítanak egy csapatot. A másfél hónapja tartó munka során eddig főleg a római korhoz köthető szarmaták telepjelenségeit, körárkos temetők részleteit tárták fel a régészek.

– A szarmatákon kívül már jelentkezett néhány, a honfoglalás korához és az avar korhoz köthető sír. A honfoglalás kori sír a további kutatások szempontjából kifejezetten izgalmasnak mutatkozik. Reményeink szerint még több ilyen kerül elő a feltárandó nyomvonalszakaszban – közölte Kelemen Angéla.

A szakember hozzátette, az ásatás a tél beálltáig biztosan eltart majd. E pillanatban viszont megnehezíti a munkát a több hete tartó 30-40 Celsius fok körüli hőmérséklet. 

Ami amellett, hogy nagyon kiveszi az energiát az ásatáson dolgozókból, a feltárási felszínnek sem tesz jót, ugyanis a tűző nap kiszárítja a földet, mely a bontási munkát is nehezíti.

– Ennek ellenére kitartanak a kollégák. Minden nap korán kezdenek, hogy legalább a nap első részében, kissé alacsonyabb hőmérsékleten dolgozhassanak. Egyéb feltárásra – a szolnoki vár területén tervezett kisebb felületű utómunkákon kívül – eddig nem kaptunk felkérést. Inkább kisebb beruházások régészeti megfigyelését látjuk el az ásatás mellett – summázta feladataikat az osztályvezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!