Törökszentmiklós

2022.07.10. 19:55

Értékes leletekre bukkantak a szolnoki régészek az M4-es autóút tervezett nyomvonalán

Ez a legnagyobb ásatás a megyében 2014 óta.

Mészáros János

Kovács Péter ásatásvezető régész szarmata kori tárolóedényt és egy állatcsontvázat is megmutatott Fotó: Mészáros János

A leendő M4-es autóút új nyomvonalának régészeti feltárásán dolgoznak a szolnoki Damjanich János Múzeum munkatársai a Törökszentmiklós határában lévő Bartapusztánál. Ez a legnagyobb ásatás a megyében 2014 óta – mondta hírportálunknak Kovács Péter. A vezető régész hozzátette: egy 72 ezer négyzetméteres területet tárnak fel, miután a munkagépek leszedik a legfelsőbb humuszréteget.

Alig két hete vonultak fel a régészek és segítőik, és máris több jelentősnek számító leletre bukkantak. 

A Krisztus utáni II. és III. századi szarmaták eszközeit és csontmaradványokat találtak meg és bontottak ki. Egy kézzel formált nagy méretű tárolóedény közelében például kutyacsontvázat is rejtett az egyik lelőhely.

Az első felmérések arra engednek következtetni, hogy három temető is volt az ásatás területén, azokat a következő hetekben fogják feltárni. Rövidesen még több segítővel végzik a munkát, amivel várhatóan a jövő évben fognak végezni. Eddig már több fémtárgyat is találtak, amiket a ruházatok összefogására, csatként használtak a szarmaták. A kánikula megnehezíti a munkájukat, ezért kibontás előtt vízzel áztatják be a leletet tartalmazó területet, amit sötét fóliával próbálnak megvédeni a kiszáradástól.

Fotó: Mészáros János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában