Ünnepség

2022.08.03. 19:55

Háromszáz év történelme kel életre a törökszentmiklósi gálaműsorban

Az újratelepítés évfordulóját ünneplik a városban.

Molnár-Révész Erika

Fotó: Illusztráció / Shutterstock.com

Háromszáz táncos, háromszáz év történelem. Monumentális gálaesten mutatja be Törökszentmiklós 1720 és 2020 közötti történetét az „Ezerjó” Művészeti, Kulturális és Hagyományőrző Egyesület pénteken és szombaton este a Szem-Ma tanyán. A különleges programra számos neves vendégelőadó is érkezik. 

A város újratelepítésének háromszázadik évfordulóját ünneplő programsorozathoz csatlakozik nagyszabású műsorral az „Ezerjó” Művészeti, Kulturális és Hagyományőrző Egyesület.

Olyan táncos, valamint zenei elemekből álló művészeti alkotást szeretnénk bemutatni, ami méltó módon emlékezik meg a város újratelepítésének háromszáz éves évfordulójáról.

– A kétszer egy órás műsorban tizenkét különböző koreográfiával, összesen háromszáz négyzetméteres színpadon, az 1720-tól 2020-ig terjedő időszakot felölelve, kisebb-nagyobb várostörténeti eseményt mutatnak be az előadók, mindezt verssel, énekkel, zenével és természetesen tánccal – tájékoztatott Szilágyiné Polgár Anita, az „Ezerjó” Szentmiklós Néptáncegyüttes vezetője.

A Törökszentmiklós 300 Táncjáték című rendezvény bemutatójának időpontja augusztus 5-e és 6-a, este nyolc óra, helyszínül a törökszentmiklósi Szem-Ma tanya szolgál.

– A produkció rengeteg felkészüléssel és önkéntes munkával jár az együttes tagjai, a szervezők, valamint az oktatók számára egyaránt. Célunk, hogy kapcsolatokat építsünk más, hasonló célokért dolgozó magyarországi és határainkon túli civil szervezetekkel, oktatási intézményekkel, illetve közösségekkel. Ennek jegyében több, országosan elismert néptáncegyüttest hívtunk és várunk a programra. Elfogadták meghívásunkat a Tisza Táncegyüttes, a Tisza-tavi AMI és a Kabai Mennykő Néptáncegyüttes táncosai is – sorolta az együttesvezető. 

Mint elmondta: a műsor közvetlen célja a néptánc és népzenei elemek felelevenítése, élővé tétele. A lakosság szempontjából a lokálpatriotizmus erősítése, a fiatal korosztály számára pedig a népzenei és néptánckincs megélésének elősegítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!