Tiszakürt

2023.04.09. 06:55

Hungarikum a magyar tanya, kiállítás készült az életképekből

Mojzinger Ildikó, Tiszakürt bogarasi tanyagondnok több fotóval is jelentkezett a Falugondnokok Duna-Tiszaközi Egyesületének felhívására. Egyik gondozottjáról készült képet a legjobbak közé válogatták, így a vándorkiállítás tablójára is felkerült. A több mint száz éves eperfát bemutató felvétele a falinaptárba kapott helyet.

P. Pusztai Nóra

Mojzinger Ildikó, tiszakürt tanyagondnoka a több mint száz éves eperfáról készült fotót is megmutatta

Fotó: P. Pusztai Nóra

A napokban tartották a tiszazugi település polgármesteri hivatalának házasságkötő termében a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületének kiállítás megnyitóját. A fő témának a magyar tanyavilág bemutatását választották.

– Örülök, hogy működik a tanyagondnokság a településünkön is. Imádom a falut, de az igazi hazám Bogaras – mondta köszöntőjében dr. Kiss Györgyné polgármester.

A Tiszakürt környéki tanyavilágban több idős is él, akiknek Mojzinger Ildikó tanyagondnok segít a hétköznapokban. Ha szükséges bevásárol, gyógyszert vált ki, vagy éppen orvoshoz szállítja a lakosokat. Ő maga is a tanyavilágban él, tavaly egy több mint száz éves épületet vásárolt meg, melynek udvarát hatalmas eperfák díszítik. A pályázatra beküldött fotóinak témáját is ez ihlette. Nemcsak a munkája közben készített felvételeket, hanem a fát is lekattintotta. Képei elnyerték a zsűri tetszését, míg egyik a vándorkiállítás tablójára került, addig a másik az egyesület által összeállított falinaptárban kapott helyet.

A megnyitón Sümeginé Ország Edit, a Falugondnokok Duna- Tisza Közi Egyesületének munkatársa kitért arra, hogy az Agrárminisztérium Hungarikum pályázatához kapcsolódva hirdették felhívásukat.

A nemzeti érték népszerűsítésére lehetett programokat összeállítani, nálunk egyértelmű volt, hogy a magyar tanya lesz az a hungarikum, amit választunk. Az egyesületünk több mint huszonöt éve látja el a falu-, és tanyagondnokok összefogását, ez is egy apropó a témaválasztásra

– fogalmazott.

Élet-, és tájkép kategóriában várták a felvételeket a kollégáiktól.

– Rengeteg kép érkezett, a válogatáskor nehéz dolga volt a zsűrinek, végül a grafikus öt molinót és egy falinaptárat állított össze – mondta. Majd mindegyikről szólt néhány gondolatot, kiemelve a fő rendezési elvet.

– A portré, a táj, ahol élünk, az állatok a környezetünkben, a közeli világunk és munka közben – sorolta körbemutatva.

A tanyagondnokok feladata, hogy az ellátási körzetébe tartozó emberek a lehető legjobb életminőséghez juthassanak. A képeken az idősödő korosztály mellett a fiatalok is megjelennek, ami jól mutatja, hogy a magyar tanya él és élni fog.

A termés minden szemére kincsként tekintettek

A tanya korábbi tulajdonosa is jelen volt a rendezvényen, a terebélyes eperfáról is mesélt.

– A nagyapám ültette a fát, mire már tudatában voltam a létezésének, addigra is hatalmas volt. Nemcsak árnyékot adott, hanem a jószágoknak táplálékot is. Nyáron, amikor kevés volt az élelem, ez töltötte fel őket. Minden szemet meg kellett menteni. Igaz sok gond volt vele, mert potyogott és gyermekként azonnal össze kellett szedni, de hasznot is adott – emlékezett vissza Betériné Ilona, a Mojzinger Ildikó által megvásárolt tanya korábbi tulajdonosa.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!