Galériával

2023.04.15. 20:15

Megrendítő fotókat láthatunk Szíriáról a szolnoki kiállításon

A 2011 óta polgárháború sújtotta közel-keleti országot idén februárban pusztító erejű földrengés rázta meg. Szíria a civilizáció bölcsője. Az egykor virágzó ország népének jelene tele van megpróbáltatásokkal, a mindennapokat a fájdalom és szenvedés hatja át.

Illés Anita

Pénteken nyílt a különleges tárlat

Fotó: Mészáros János

Szomorú Szíria címmel nyílt régészeti és kulturális kiállítás pénteken az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Erkel Ferenc kiállítóterében. Az eseményen egyperces néma főhajtással emlékeztek a február 6-i szíriai földrengés áldozataira, majd Molnár Lajos Milán az Aba-Novák Agóra ügyvezető igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. A kulturális központnak ez már a harmadik Szíriával kapcsolatos kiállítása. 

A februárban bekövetkezett természeti katasztrófa újra próbára tette a szír népet, de a bemutatott fotókból látható, hogy Szíria és a szír emberek élni akarnak. A tárlat is bizonyítja, hogy a nehéz helyzetben a kultúra és az összefogás hitet, reményt adhat

 – fűzte hozzá. 

A különleges régészeti és kulturális kiállítást Bashar Samarah, a Szíriai Arab Köztársaság magyarországi nagykövete és Szalay Ferenc polgármester nyitották meg. Szervezői Dahhan Mohammad művész, vállalatigazgató és Dr. Ftaimi Mounzer, aki a szíriai Aleppóból származik, s már 1979 óta Szolnokon él.  

Szalay Ferenc polgármester beszédében felidézte Szíria történelmének fényes korszakait, méltatta az ország szellemi kulturális örökségét és a szír nép szorgalmát, kitartását. Mint mondta, Dr. Ftaimi Mounzer szorgalmazza, hogy Szolnok alakítson ki testvárvárosi kapcsolatot valamely szír településsel. Támogatják ezt és várják erre vonatkozóan a javaslatot. A polgármester szólt a világban dúló békétlenségről is. 

– A világnak mindig is békére volt szüksége ahhoz, hogy fejlődjön. Magyarország üzenete egyértelmű, a béke pártján áll – emelte ki Szalay Ferenc.  

Bashar Samarah, magyarországi szír nagykövet köszönetet mondott a szolnoki kiállítás megszervezéséért. A háború okozta súlyos veszteségek, az újjáépítés reménye mellett a földrengés pusztításáról is beszélt. 

– A természeti katasztrófa következtében 5670 szíriai halt meg, 250 ezer ember sebesült meg. Ötmillió lakos maradt fedél nélkül és kétezer ház dőlt össze. A földrengés által okozott anyagi kár mintegy ötvenmilliárd dollár. Ebben a nehéz helyzetben a világ csak állt és nézett. Magyarország elsőként nyújtott humanitárius segítséget, amiért nagyon hálásak vagyunk – mondta Bashar Samarah, aki a világ együttérzését kérte. 

Kitért a Szíriát sújtó nemzetközi szankciókra is, melyek csak rontják a helyzetet, az újjáépítés lehetőségeit. A rendezvényt zenés műsor gazdagította, majd a szervezők állófogadásra hívták a résztvevőket, akik az arab gasztronómia világából kaptak ízelítőt. Az érdeklődők május 6-ig nézhetik meg a kiállított fotókat és képzőművészeti tárgyakat, melyek között például jellegzetes arab teáskannák, kézműves kávékiöntők, főzőedények, lámpák, szappanok, szír népművészeti papucsok és faragott dísztárgyak is találhatók. Kiállító művészek: Daniel Abd Al-Kareem és Ahmad Mohammad Ismail.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!