Galériával

2023.05.06. 09:24

Különleges ereklyék: ipartörténeti emlékházat avattak Jászalsószentgyörgyön – videóval

Cipész, csizmadia, bognár, kovács, szűcs és borbély. Csak néhány azon régi mesterségek közül, melyek hajdanán Jászalsószentgyörgyön is sok családnak adtak tisztes megélhetést. Összefogással Tóth Béla cipészmester egykori házában és műhelyében alakították ki a lassan feledésbe merülő szakmák titkait bemutató gyűjteményt, ahol a helyi kisiparosok emlékét őrzik.

Illés Anita

Nagy Imréné, Tóth Ágnes édesapja cipészműhelyét mutatta meg hírportálunknak

Fotó: Illés Anita

Május elsején ragyogó napsütésben sokan gyűltek össze a Kossuth út 13. szám alatt álló ház udvarán, ahol egykor Tóth Béla cipészmester élt és hosszú évtizedekig dolgozott. Az összefogás erejével és szorgos gyűjtőmunkával Ipartörténeti Emlékházat hoztak létre a mester házában. Ezzel a szentgyörgyiek régi álma vált valóra: méltó helyen őrzik a helyi kisiparosok tárgyi, szellemi emlékeit, becses kincseit. A gyűjtemény kialakítása Nagy Imréné, Tóth Ágnes – Tóth Béla Szolnokon élő lánya –, Szarvák Imre polgármester és a Jászalsószentgyörgyi Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesülete ötlete nyomán valósult meg.  

– Az emlékház attól értékes számunkra, hogy őseink tevékenységét, a helyi hagyományos mesterségeket mutatja be. Béla bácsi kiváló mester, nagyszerű ember volt, aki köztiszeletben állt a településen. Külön öröm, hogy a munka ünnepén, Béla bácsi századik születésnapja előtt egy nappal adhatjuk át a gyűjteményt, amit a jövőben szeretnénk tovább gazdagítani – mondta köszöntőjében Szarvák Imre polgármester.  

Az eseményen Marton Rita, a hagyományőrző egyesület titkára felidézte, hogy a helytörténeti gyűjtemény az 1970-es években a művelődési házban, majd a könyvtár folyosóján és a községházán kapott helyet. Később rendbe tették a Szent Imre iskolát, ahol az egyik tanteremben enteriőröket rendeztek be az összegyűjtött tárgyakból. 

Itt kapott helyet többek között Weiszmüller Béla borbélyüzlete. A Weiszmüller borbélydinasztia rokonságban állt a Tarzan filmek legendás hősével, Johnny Weismüllerrel. 

Az iskolában azonban nem maradhattak sokáig, ezért újra helyet kellett keresni a relikviáknak. Időközben felmerült, hogy a tájházban mutatják majd be a régi tárgyakat, eszközöket, de ott nem volt elég szabad hely. 

– Ekkor jött Tóth Ágnes tanárnő, aki felajánlotta édesapja házának a használatát, amit nagy örömmel fogadtunk. Úgy gondoltuk, hogy Tóth Béla hagyatéka a borbélyüzlet berendezései és a Kerekes fiai mezőgazdasági gépgyár termékei mellett a cipészek, varrónők, szabók, asztalosok, szűcsök eszközeinek, értékes munkáinak is helyet biztosítunk a házban és elkezdődött a gyűjtés – avatott be a részletekbe Marton Rita. 

Az ünnepélyes átadón helyi fiatalok citera előadással örvendeztették meg a közönséget.

A mesterek maradandó értékeket alkottak

Nagy Imréné, Tóth Ágnes tanárnő, a ház tulajdonosa meghatódva beszélt édesapjáról és a mesterekről. 

– Szülőfalum már sok orvost, mérnököt, tanárt, mesterembert adott hazánknak. Az a legfontosabb számomra, hogy az utódok méltóképpen emlékezzenek meg azokról az emberekről, akik tisztelettel, becsülettel és alázattal értéket teremtettek az utókornak. Édesapám is ilyen mesterember volt – mondta. 

Fontosnak nevezte a hagyaték megőrzését, hiszen a bemutatott szerszámok, munkaeszközök, fotók, ereklyék arról tanúskodnak, hogy a faluban szorgos-dolgos kezek maradandó értékeket teremtettek. 

– A mesterek verejtékkel, sok-sok lemondással, de igazi szakmai szeretettel és alázattal dolgoztak évtizedeken át – tette hozzá.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!