Szoljon podcast

2023.06.06. 08:00

Kengyelen hallható először a II. Haydneum Egyházzenei Fesztivál nyitókoncertje

Óriási jelentőségű egyházzenei eseménynek ad otthont hamarosan Kengyel, ahol a Jézus Szíve Templomban még a budapesti előtt meg lehet hallgatni a II. Haydneum Egyházzenei Fesztivál nyitókoncertjét. A darabok között olyan is elhangzik majd, melyet a 17. század óta nem játszottak. A koncert művészeti vezetője Vashegyi György, Liszt Ferenc-díjas karmester.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illussztráció

Fotó: Shutterstock.com

Kengyelen mutatkozik be a II. Haydneum Egyházzenei Fesztivál nyitókoncertje június 8-án, csütörtökön, este 18 órától a Jézus Szíve Templomban. A különleges eseményen két 17. századi zeneszerző, Georg Christoph Strattner német egyházzenész, illetve Marc-Antoine Charpentier francia barokk zeneszerző ritkán játszott műveit hallgathatják meg a résztvevők, a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar közreműködésében.

– Óriási megtiszteltetés számunkra, hogy lehetőség nyílt arra, hogy a II. Egyházzenei Fesztivál nyitókoncert zeneszámai, még a budapesti előtt elhangozhatnak itt, Kengyelen. Hallható majd egy olyan Strattner mű is, melyet valószínűleg a 17. század óta soha nem játszottak, ez gyakorlatilag egy ősbemutató lesz – hangsúlyozta Gál József Kengyel polgármestere.

Az egyházzenei fesztivált szervező Haydneum Központ az állam által 2021-ben létrehozott alapítvány. Célja, hogy kutatás, kottakiadás, képzés, koncertek és előadások szervezése révén segítse és népszerűsítse Magyarországon a korabeli zenéket, és azok játszását. Tevékenységének középpontjában a magyar vonatkozású barokk, bécsi klasszikus és kora romantikus repertoár újrafelfedezése, megőrzése és terjesztése áll. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!