Kiállítás

2023.07.31. 17:30

Egyedi dudákat vonultat fel a legújabb földvári tárlat

A zene és a látvány kapcsolódik össze a Tiszazugi Földrajzi Múzeum legújabb tárlatában, a középpontban a hagyományos magyar duda áll.

Pakainé Pusztai Nóra

Nem hétköznapi kiállításmegnyitót tartottak a Tiszazugi Földrajzi Múzeumban

Forrás: Az intézmény közösségi oldala

Multimediális, összművészeti kiállításra hívták az érdeklődőket vasárnap a Tiszazugi Földrajzi Múzeumba. A tárlat középpontjában a hagyományos magyar duda áll. A hangszerek jól megférnek a teremben már megtalálható törökországi fotókiállítással. Ahogy Béres Mária múzeumigazgatótól megtudtuk, Ágoston Béla zenész a fa alkatrészeket képzőművészeknek, divattervezőknek adta, ők találták ki a különböző testeket, ami a daraboknak egyediséget kölcsönöz. 

– Minden hangszer mellett más- más QR kód van, azokat megnyitva egy zene szólal meg, így kapcsolódik össze a hang és a látvány – fejtette ki.

A megnyitón Szabó Zoltán néprajzkutató, dudatanár, zenész, a Hagyományok Háza tudományos főmunkatársa mondott beszédet. A kiállítás október 10-ig tekinthető meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!