Szoljon podcast

2023.09.27. 14:30

A középkorba repít vissza a szolnoki Verseghy Ferenc könyvtárban berendezett szabadulószoba

Tizenötödik alkalommal csatlakozik a Verseghy Ferenc könyvtár az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozathoz. Október 2. és 8 között közel hatvan eseménnyel készülnek, minden korosztálynak megmutatva, milyen is egy könyvtár ma.

Pakainé Pusztai Nóra

Czakóné Gacov Katalin, a Verseghy Ferenc könyvtár igazgatója az Országos Könyvtári Napok helyi programjairól tartott sajtótájékoztatót

Fotó: Pakainé Pusztai Nóra

Az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozathoz idén tizenötödik alkalommal csatlakozik a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési intézmény. A Kossuth téri épületbe és a fiókkönyvtárakba október 2. és 8. között közel hatvan eseménnyel várják az érdeklődőket a babáktól a mamákig. Czakóné Gacov Katalin, az intézmény igazgatója a programokról szerdán sajtótájékoztatót tartott.

– A könyv híd. A könyvtár összeköt az idei szlogen. Emberek, közösségek, kultúrák között teremtünk kapcsolatot – mondta bevezetőjében.

Városszerte minden korosztálynak kínálnak kikapcsolódási lehetőségeket. A vendégek közül kiemelte dr. Reisinger Jánost, Miskolczi Lászlót, Lontai Lénát, Kánya Katát, Bartos Erikát, valamint Z. Kiss Erikát és Z. Kiss Zalánt. A hagyományos elemek mellett újdonságokkal is előrukkolnak. A középkori szabadulószoba például a Magna Carta aláírásának idejére repíti vissza a rejtvényfejtésre készülő két- három fős csapatokat.

– Látványos díszletek és logikai feladványok sora vezet végig a történeten. A kódok megfejtésére hatvan perc van. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött – hangsúlyozta.

A másik új szolgáltatás, ami a jövőhéten indul egy négy alkalmas foglalkozás, melynek célja a nyugdíjasok digitális felzárkóztatása. A napi használati praktikákon túl a 3D-s nyomtatás is megismerhetik a szépkorúak, az első alkalmat október 4-én 10 és 12 óra között tartják. Rendkívüli nyitvatartással október 8-án, vasárnap is látogatható a Verseghy Ferenc könyvtár.

– Autizmus a családban- Egy könyv és egy dal az elfogadásról előadás vendégei Z. Kiss Adrienn pedagógus, meseíró és Z. Kiss László énektanár, ők is autista gyermeket nevelnek. Az Autistákért Szolnokon Egyesület a program ideje alatt gyermekfelügyeletet tart, az igényt előre kell jelezni – részletezte.

Vasárnap a „megbocsátás” napja is az intézményben, a 2000 forint alatti késedelmi díjat elengedik, az efölötti összegnek csak a felét kell kifizetni, várják tehát vissza a könyveket. A beiratkozás egész héten mindössze 100 forint.

– Könyves vasárnapon a családokra gondolunk, sok gyerekprogram lesz. Madártalálkozó, csillámtetoválás, a felnőtteknek történelmi előadás – sorolta Czakóné Gacov Katalin.

Nemcsak Szolnokon, hanem a vármegye 27 egyéb településén 32 intézményben szerveznek hasonló programokat a következő hétre.

 

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!