Galériával

2023.10.23. 15:18

A cannes-i filmfesztivál egyik legmegosztóbb alkotását is díjazták a szolnoki rendezvényen

Filmünnepet tartottak a napokban a szolnoki Tiszapart moziban, a legjobbnak ítélt alkotásokat szombaton a Szolnoki Galériában tartott rendezvényen díjazták. Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál programjait mesterkurzus és konferencia tette teljessé.

Pakainé Pusztai Nóra

Sokan részt vettek az eseményen

Fotó: Mészáros János

Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál ötvözi a látványtervezést, a képzőművészetet és a tudományt. A rendezvénynek a szolnoki Tiszapart mozi adott otthont az elmúlt napokban. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, ebben az esztendőben összesen 30 országból 180 versenyző 76 filmmel jelentkezett. A díjátadót a Szolnoki Galériában tartották szombaton. A zsűri tagjai idén is neves előadók és szakmabeliek voltak.

– A Club Zero című film nyerte a legjobb látványtervezés díját az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon – írták a rendezvény közösségi oldalán. 

A film látványtervezője Beck Rainford személyesen vette át a díjat Szolnokon. 

A szervezők kiemelték: a látványos tudomány elnevezésű versenyprogram fődíját megosztva kapta a Dan Dinu  Vad Románia (Wild Romania) című Románia természeti szépségeit bemutató filmje, valamint Volker Schlecht: A várakozás (The Waiting) című munkája. A legjobb diákfilmért járó díjat Dóczé Péter Szülői útmutatás című alkotása érdemelte ki.  

Az európai nagyjátékfilmes versenyprogram nyertese Jessica Hausner rendező  Mia Wasikowska főszereplésével készült Club Zéró (Club Zero) című filmje 

– közölték.

A cannes-i filmfesztivál egyik legmegosztóbb alkotását itthon a szolnoki fesztiválon láthatta először a közönség. A zsűri indoklása szerint a film fontos és aktuális társadalmi témákat érint, melyeket a látványra támaszkodva fejt ki. 

– A díszletek gazdagságán és ridegségén keresztül bontakozik ki a főszereplők jellemrajza és viszonyrendszere – nyilatkoztak a Hajdu Szabolcs főszereplésével készült Hatalom című filmről a zsűri tagjai.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság I. különdíjában részesült Lerner Balázs és Gergely Balázs filmje, a Robot és a mélység. 

Ez a jól megkomponált és lenyűgöző tudományos dokumentumfilm a barlangok és bányák nem mindennapi kutatásába vezeti a nézőt víz alatti robotok segítségével, az Unexmine expedíció történetét használva narratív keretként

 – jellemezték az alkotást. 

A Diákzsűri díját  Szelestey Bianka Pragma című filmje kapta, amely a diákok értékelése szerint a vizuális metaforákon keresztüli kifinomult, ugyanakkor nyers megközelítéséért érdemelte meg ki az elismerést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!