Bemutató

2023.11.25. 16:30

Kisemberi tragédiákról, szenvedéstörténetekről ír új könyvében L. Murányi László

A kötet szerint így élnek ukránok, oroszok, ruszinok és magyarok „A háború árnyékában”.

Mészáros Géza

L. Murányi László a Verseghy könyvtárban zajló könyvbemutatón

Fotó: Herczeg Péter

„A háború árnyékában” címmel jelent meg a közelmúltban L. Murányi László újabb riportkönyve, melynek szolnoki bemutatóját csütörtökön tartották meg a Verseghy Ferenc Könyvtár Művészeti Szalonjában.

Az immáron kilenckötetes író hosszú évtizedekig tényfeltáró újságíróként dolgozott Jász-Nagykun-Szolnok megyei, illetve szolnoki havi-, heti- és napilapoknál. A hazai Minőségi Újságírásért-díjas, illetve a Nemzetközi Újságíró Szövetség által Bátorság díjjal elismert íróember legújabb könyve az orosz–ukrán háború humánkatasztrófáit tárja elénk.

– Nem kívántam a helyi vagy világpolitikát belevonni a könyvembe, mert annak valódiságát csak a „nagyok” érthetik. Én a frontvonal mögött élő kárpátaljai magyarok, de a többséget képviselő ukrán, ruszin, továbbá orosz anyanyelvű kisebbségek, és az ott élő egyéb nemzetiségek kisembereinek, családoknak, mikro- és makroközösségeknek a tragédiáját jegyzeteltem le – foglalta össze röviden új kötetének tartalmát L. Murányi László.

Dupka György kárpátalji író történész eképpen méltatta „A háború árnyékában” riportkönyvet:

„...Ez egy tanulságos olvasmány, megrázó szenvedéstörténetek, a háborúzó, a menekülő és a befogadó emberről. Az oknyomozó újságíró az ungváriaknak és a környező falvak lakóinak egészségügyi szakszolgáltatást nyújtó MedSpot-csapat tagjaként a segítőkkel kereste fel vidékünket a múlt évben. Aztán a segélyszállítmányok kísérőjeként többek között Beregszásztól, Ungvárról eljutott a távoli Kijevbe, onnét Irpenybe, Bucsába és más háborús övezetbe került településre, hogy anyagot gyűjtsön a háborúkönyvéhez. Riportot, interjút készített a magyar, ukrán és más nemzetiségű egyszerű emberekkel, civil szervezetek, önkormányzatok, különböző hivatalok képviselőivel. Megszólaltatja az urán-magyar határtérségben tevékenykedő karitász szervezetek aktivistáit, az anyaországi Ukrajna-szakértőket...”.

L. Murányi László egyébként még ez évben újra visszatér Ukrajnába anyagot gyűjteni, miközben készül új könyve is a devizaalapú hitelezés magyarországi történetéről és jelenéről, de minderről bővebben beszámol „Az esendő ember nyomában” címmel futó újságírói közösségi oldalában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!