Tematikus nap

2023.11.05. 17:30

Kulturális és kulináris élmények gazdagították a Török Napot a jászfényszarui könyvtárban

A kávézacc jóslás titkaiba is beavatták az érdeklődőket.

Illés Anita

Ízletes török ételeket kóstolhattak meg a tematikus nap résztvevői Jászfényszarun

Fotó: Pesti József

Nagy sikernek örvendett a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár által szervezett Török Nap szombaton Jászfényszarun. Az intézmény minden évben tematikus nap keretében egy-egy nép kultúráját és hagyományait mutatja be az érdeklődőknek. Korábban volt már például skót, angol, francia és orosz est, idén pedig a Török Köztársaság kikiáltásának 100. évfordulója alkalmából a török kultúra került középpontba. 

Ezzel már egy kicsit a jövő évre is hangolódtak, hiszen a 2024-es esztendő Törökország és Magyarország közös kulturális éve lesz. A szervezők a török kávé fenséges illatával, a török konyha rendkívül gazdag ízvilágával fogadták a rendezvényre érkezőket. 

Nagy Ildikó és Bujdosó Katalin könyvtárosok köszöntője után gasztronómiai kalandozással folytatódott a program, majd Vitális Judit a hastánc varázslatos világába adott betekintést. A jó hangulatú esten természetesen a játék sem maradt el, melynek öt állomásán haladva a résztvevők felfedezhették Törökország történelmét, sokszínű kultúráját, természeti kincseit. 

Számos érdekességet, köztük egy ősi jövendölési módszer, a kávézacc jóslás rejtelmeit és a népszerű török táblajáték, a tavla titkait is megismerhették az érdeklődők. A könyvtár a közösségi oldalán egyébként már hetek óta ismeretterjesztő posztokkal hangolódott a tematikus napra és játékra hívta követőit. Azok, akik helyesen válaszoltak egy-egy Törökországgal kapcsolatos kérdésre, zsetont kaptak. Az összegyűjtött „pénzből” pedig értékes kincseket lehetett vásárolni a Török Napot színesítő keleti bazárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!