Örökségünk

2024.01.18. 06:53

Kunhegyesi asszonyok munkája is díszíti majd a Nemzeti Színház függönyét

A budapesti Nemzeti Színház nagy függönyének egyik részletét hímzik a kunhegyesi Kézműves Örökség Egyesület tagjai. A díszes függönyön a történelmi Magyarország 60 tájegységének népi díszítő elemei jelennek majd meg.

Köllő Judit

Több száz munkaórát öltenek majd a Nemzeti Színház függönyébe

Forrás: Beküldött fotó

A Kézműves Örökség Egyesületben működő nagykun települések hímző közössége is felkérést kapott a budapesti Nemzeti Színház nagyszínpadi díszfüggönyének hímzésére. A díszes függönyön a történelmi Magyarország 60 tájegységének népi díszítő elemei jelennek majd meg. A Kézműves Örökség Egyesület tagjait Kustán Melinda textiltervező kérte fel az alkotásra. Szentpéteriné Lévai Mária, a kunhegyesi Ilosvai Varga István Városi Művelődési Központ vezetője arról számolt be, hogy a Kustán Melinda textiltervező és iparművész által tervezett honfoglaláskori tarsolylemezek mintájának inspirációjára készülnek a hímzések.  

– A projekt koncepciójának kidolgozója, a díszfüggöny tervezője és a megvalósítás szakmai vezetője Kustán Melinda textiltervező iparművész – mesélte Szentpéteriné Lévai Mária. 

– A textilművész a Kárpát-medence, a történelmi Magyarország 60 tájegységének népi díszítőművészetét, jellegzetes mintáját kutatta közel 2 évig, majd ezt követően megtervezte a díszfüggöny „életfákra emlékeztető” mintáját. Ezek közül a Kézműves Örökség Egyesületünk tagjai Szatmári Józsefné Anikó, a Kun szőrhímzést, Szántó Sándorné Éva a Cserhát – Mátraszőlősi szűcshímzés mintáját, jómagam pedig a Honfoglaláskori hímzést készítem majd el a díszes textílián.

A díszfüggöny 167 négyzetméteres és közel 520 kilós impozáns alkotás lesz. Egy-egy hímzés 300-650 munkaórával készíthető el. A megdöbbentően nagy befektetett munka eredményeként páratlan kárpit készül az asszonyok keze között. 

A Kárpát-medencei tájegységek népi iparművészei és hímzőmesterei által létrehozott alkotás nagy valószínűséggel még idén elfoglalja méltó helyét, a budapesti Nemzeti Színház nagytermében.

– A koncepció lényege, hogy a Kárpát-medencei magyarság mintegy hatvan hímzésmintája megjelenjen ezen a textilen – folytatta a művelődés központ vezetője. 

– Jelen esetben, Kunhegyesen a Kézműves Örökség Egyesület tagjaival három mintát készítünk majd el. A Honfoglalás kori minták következő darabját a kisújszállási Morgó Hímzőkör tagjai fogják életre kelteni. Óriási kihívás ez a feladat mindannyiunk számára, és egyben hatalmas megtiszteltetés is, hiszen ezen a közös nagy alkotáson minden kéz „belehímzi magát a történelembe”.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!