Művészet

2024.01.21. 12:00

Páratlan kincseket mutatott be a különleges kiállítás Jászfényszarun

Farkas Edit, a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria igazgatója tematikus tárlatvezetést tartott, melynek fókuszában az épített környezetünkben fellelhető egyházművészet újjászületése állt.

Illés Anita

Farkas Edit, a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria igazgatója tartott rendkívüli tárlatvezetést

Fotó: Pesti József

Jászfényszaru Finisszázzsal, rendhagyó tárlatvezetéssel zárult a napokban A magyar egyházművészet újjászületése a Jászságban – a Chiovini és az Aba-Novák Örökség című időszaki kiállítás a Petőfi Sándor Művelődési Házban.  

A régi korok művészeti szalonját megidéző eseményen Kovács Béláné Pető Magdolna, a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Farkas Edit, a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria igazgatója tematikus tárlatvezetést tartott, melynek fókuszában az épített környezetünkben fellelhető egyházművészet újjászületése állt. 

– Ha még egyszer sem jártak a jászszentandrási templomban, Aba-Novák freskóit a Hamza Studio fotóin keresztül nagyon is jól ismerhetik, hiszen december eleje óta ez a kiállítás igen széles merítést ad a képekről. De korántsem teljes. Mindemellett a személyes részvétel, az a monumentális hatás, amit ezek a képek élőben adnak, felejthetetlen élmény – hangsúlyozta Farkas Edit. 

A kiállítás célja, hogy népszerűsítse a jászszentandrási templomban található páratlan képzőművészeti kincseket. 

A fotókat jól kiegészítette a Chiovini-rész, ahol a festő dédunokájának, dr. Hatvani István Gábornak a jóvoltából egy Önarcképet, a festő palettáját, kordokumentumokat, újságcikkeket, egy eredeti szénrajzot és színes freskóterv vázlatot láthattak az érdeklődők. Megtudtuk, a Chiovini 125 emlékévhez a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria egy pályázattal csatlakozik, melynek célja Chiovini Ferenc freskóinak a megörökítése. A kiállítás zárórendezvényén közreműködött Ecsedi Péter énekművész, pohárköszöntőt mondott Kiss Gábor jászkapitány. Kávéházi beszélgetés, tárlatlátogatás zárta a programot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!