Kritika

2024.01.03. 06:55

„Tercett”: (ön)gyilkos szerelmi háromszög a szolnoki Színműhelyben

Móricz Zsigmond levélváltásai nyomán készült drámával rukkolt elő a szolnoki Szigligeti Színház a Színműhelyben. A Tercett szereplői szinte ragyognak a sötét tónusú drámában – kritika!

Mészáros Géza

Molnár Nikolett (balról) Mária, Molnár László „Zsiga” és Radó Denise Janka szerepében ragyog ki a Tercett drámai játékából

Forrás: A Szigligeti Színház Facebook oldala

Az elmúlt századelő vidéki, kisvárosi létének leghatásosabb, legszemléletesebb regényírója volt Móricz Zsigmond. Kendőzetlenül, naturalista eszközökkel vetette papírra az alföldi világ gyötrelmeit és bűneit. Szépirodalmi formát öltött társadalom-kritikáiban még a saját fajtáját is vasvillaélre hányta. Műveiben a körülötte hemzsegő durva parasztoknak, becstelen uraknak és könnyű erkölcsű nőknek mutatott tükröt.

Fennmaradt levelezéseinek egy része azonban árnyalja a rangrejtett fejedelemről, a népmesék táltos szolgalegényéről kialakult idealizált képet. Forgách András a mélyről indult és messzire jutott regényíró húszas években keletkezett levélváltásai nyomán írt drámai színpadi művet, melyet másfél évtizede játszanak a hazai teátrumok, s amely „Tercett – Móricz Zsigmond szerelmei” címmel mostanság fut a Szolnoki Szigligeti Színház Színműhelyében.

Móricz Zsigmond szépírói munkásságának haszna tagadhatatlan. Könyvformában, sajtóban, színpadokon, filmszalagokon megjelent alkotásai nem csupán fájdalmakkal telt, de szórakoztató olvasmányokat és hatásvadász tévé- és mozifilmeket szolgált ki, de az általa élt tér és idő szociológiai látképei is egyben. Postai levelezései azonban leleplezték a nők iránti emberi gyengeségeit, mellyel élt, visszaélt és ölt is…

Móricz Zsigmond 1905-ben kötött házasságot Holics Eugénia tanítónővel, Jankával. Frigyük szerelemmel indult, gyermekekkel lett teljes, de az író hűtlensége miatt a feleség önkezű halálával ért véget 1925-ben.

Móricz szíve 1923 táján ugyanis lángra lobbant Simonyi Mária, Pest akkor népszerű színésznője iránt. A közöttük kipattanó szikra azonban nem rövid életű szalmalángot, hanem olthatatlan tűzvészt váltott ki, amely környezetüket elpusztította, de újjá is teremtette. A Tercett „Zsiga” és Mária megismerkedésétől a házasságkötésükig tartó három évet dolgozza fel. A darab Vörös Róbert rendezésében került színre, aki a jelmezeket és a díszleteket is jegyzi.

A szolnoki Tercett egy háromfős dráma. Mindhárom szereplő a szerelme számára írt levele tartalmát „személyesíti meg”, drámai megnyilvánulásokkal és kirohanásokkal dinamikussá és látványossá téve a gondolataikat. Móricz egy ideig magát is ide-oda rángatja az avítt és az új szerelem között, hármójuk közös szenvedéstörténetét a feleség végzetes döntése zárja le.

A Tercett három Jászai Mari-díjas színművészének felolvasóest-játéka egyenként is kiragyog a sötét tónusú drámából. Molnár László (Móricz) egyszerre őszinte és kétszínű az asszonyaival. És álnok, mert nem magára bíz egy súlyos döntést, hanem az életre. Vagy inkább a halálra. Gyomorforgatóan alázza húszesztendős párkapcsolatát, és visszataszítóan alázatos az elébe pottyant friss húshoz. Még gyönge szállal kötődik a megszokáshoz, a kihűlt, kiüresedett házasságához, miközben nyáladzva vágyakozik az új szoknya alá. Molnár László monumentális játékán nyoma nem maradt a lócsiszári és eldorádói faragatlanságnak, felkent bajusz nélkül is nemes egyszerűséggel látjuk és értjük a regényíró-fejedelmet benne, és annak ámori vívódását.

Radó Denise el-elhagyott Móricz-feleségként levélről levélre bomlik le, s adja át magát az elmúlásnak. A kezdetben a férjéért harcoló nőből épp a férje szívja ki a levegőt, s lesz, aki lesz, a tanácstalanságtól, a tehetetlenségtől, a visszafordíthatatlan miatt a semmi felé araszoló „zombi”. 

A vesztes felet, a lelkében és testében egyre ernyedő asszonyt hatásosan megformáló Radó a néző szeme láttára facsarja ki magát a színpadon, az erőtlenné hanyatlót is erőteljesen mutatja.

Molnár Nikolett Simonyi Máriája a nemes nagyvad becserkészésének nagymestere. Móricz a célkeresztjébe kerül, s bár az író vágya, hogy végérvényesen szíven lőjék, huncut vadásza csupán folyamatosan sebzi őt. Molnár Nikolett a vígtalan özveggyé lett Móriczot gonosz eszközökkel és kajánul szerzi meg kiéheztetett vetélytársától, a színészi játéka a talpától a feje búbjáig káprázatos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!