Galériával

2024.02.11. 21:00

A keresztény értékek megtartásáért báloztak több százan Karcagon

A szervező Római Katolikus Egyházközség nevében Veress Zoltán plébános, címzetes esperes köszöntötte a több mint négyszáz bálozót.

Daróczi Erzsébet

A rendezvényre több mint négyszázan látogattak el

Fotó: Daróczi Erzsébet

A karcagi Városi Sportcsarnokban rendezték meg szombaton az I. Karcagi Keresztény Bált. A szervező Római Katolikus Egyházközség nevében Veress Zoltán plébános, címzetes esperes köszöntötte a több mint négyszáz bálozót.

– Nagy öröm számomra, hogy ilyen sokan elfogadták a meghívásunkat. Bízom benne, hogy ez a rendezvény nem múlik el nyomtalanul, mindenkinek a lelkében, a szívében ott marad egy szikra és tovább viszi ezt az élményt. Ideje van a nevetésnek és ideje a táncnak – mondta köszöntőjében a házigazda.

– Hadd kezdjem én is azzal, amivel plébános úr: mindennek rendelt ideje van. Ideje van a nevetésnek és a táncnak, ha pedig rendelt ideje van, ideje megszervezni – kezdte beszédét Varga Mihály pénzügyminiszter, aki megköszönte a bál fővédnöki felkérést, amit nagy örömmel vállalt, majd feltette a kérdést, miről is szól a farsang?

– Arról, hogy elköszöntünk a téltől, kicsit már hívogatjuk a tavaszt, lezárjuk az óévet, azt, ami mögöttünk van és megnyitjuk szívünket, lelkünket az elé, ami következik, egy új évad, új időszak, a tavasz első napsugarai. Kicsit óvatos vagyok, mert ha a mai nap valaki kint járt a természetben, egyetért velem abban, hogy ezt a tavaszt már nem is kell annyira hívogatni. Ritkán emlékszik az ember olyan időszakra, amikor 18-20 fok között is volt már február majdnem közepén – mondta.

Hozzátette, kicsit szomorú is ez, mivel az emlékekben még élnek a havas februárok. Gyermekeinknek azonban, velünk ellentétben, már a téli időszakból bizony a szomorú, esős napok jutnak majd eszükbe. 

– Ez is csak azt a felelősségünket húzza alá, hogy nem csak azért vagyunk felelősek ami családunkkal, szűkebb pátriánkkal esik meg, hanem mindazért is, ami körülvesz bennünket, a teremtett világért is felelősséget kell vállalnunk és azért a világért is, amit örökül hagyunk gyerekeinkre, unokáinkra. Tegyünk mi is azért kisebb-nagyobb közösségeken keresztül, hogy ez a világ lehetőség szerint olyan élhető maradjon, mint amilyen a mi időszakunkban volt – 

Varga Mihály kiemelte, örül, hogy Karcagon szép számmal vannak civil kezdeményezések, a sporttól a kultúrán át a művészetig, hiszen ez tesz őket várossá, büszke karcagiakká. Ez a bál nemcsak arról szól, hogy ideje van a nevetésnek és a táncnak, hanem arról is, hogy ideje van a közösségi erőt összegyűjteni. 

– Ha túltekintünk a város, akár országunk határán, bizony azt láthatjuk, hogy keresztény közösségeinknek, kultúránknak számtalan kihívás szól ellene. Azt látjuk, hogy tőlünk nyugatabbra templomokat bontanak le, a világon a legüldözöttebb vallás a kereszténység, azt látjuk, hogy a világ kezd intoleránssá válni, nem hajlandó elfogadni azokat az évszázados értékeket, amiket mi is örökül kaptunk és örökül akarunk továbbadni. Tehát, ha azt akarjuk, hogy megmaradjunk közösségenként, akkor azokat a legalapvetőbb, legelemibb közösségi formáinkat is működtetni kell, amit mi is örökül kaptunk. Ilyen közösség a város minden egyes vallási közössége, de a kulturális, művészeti, sport közössége egészen a patchwork társaságig – fogalmazott a pénzügyminiszter.

A köszöntő után Lór-Kerekes Ágnes karnagy vezetésével fellépett a Karcag Város Vegyeskarának Kamarakórusa, Zbiskó Zoltán hegedűn és Zbiskó Zoltánné zongorán játszott, a nyitótáncot a Györffy István Katolikus Általános Iskola tanulói adták elő. Pohárköszöntőt mondott Szepesi Tibor polgármester, az est sztárvendége Homonyik Sándor énekes volt, a talpalávalót a Happy and Band zenekar biztosította.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!