Csutak Kálmán

2024.02.07. 16:30

A nemzeti sírkert részévé nyilvánították a szabadságharcos ceglédi nyughelyét

A ceglédi szabadságharcos Csutak Kálmán nyughelyét, valamint a szolnoki 1848-1849-es tömegsírt is a nemzeti sírkert részévé nyilvánították.

Rózsa Róbert

Csutak Kálmán

Fotó: Nemzeti Örökség Intézete

A  Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság a nemzeti sírkert részévé nyilvánította Csutak Kálmán 1848-1849-es honvédezredesnek a ceglédi Kálvária temetőben lévő sírhelyét – olvasható a február 6-ai Magyar Közlönyben. Ugyanez a határozat mások mellett a szolnoki '48-49-es tömegsírt is a nemzeti sírkert részévé nyilvánította.

Csutak Kálmán Makón született, 1820-ban. Katonai pályafutását hadapródként kezdte, és szolgált a Joseph Wenzel Radetzky olaszországi vezérkarában is, ám még fiatalon otthagyta a katonaságot, és ügyvédnek állt. A szabadságharchoz csatlakozva hadnagyként részt vett Nagyvárad megerősítésében, majd a nagyszebeni csatában, a harcokat pedig már dandárparancsnokként fejezte be. Aradon esett fogságba, előbb halálra ítélték, amit 16 évnyi sáncmunkára enyhítettek. Ennek leteltével csatlakozott Giuseppe Garibaldihoz, és részt vett az olasz egységharcokban. Végül 1891-ben, Cegléden telepedett le, ott is hunyt el, 1896-ban. Nevét ma utca őrzi a Pest vármegyei városban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!