Galériával

2024.02.14. 18:41

Kézműveskedéssel készültek a húsvétra a látássérültek Szolnokon – videóval

Teljesen vak résztvevője is akadt a szerdai kézműves foglalkozásnak, ahol díszes húsvéti tojásokat alkottak.

Kovács Berta

Kissné Kérdő Gabriella (balról) vezetésével alkot Molnár Istvánné Edit és Kollár Lászlóné Terike

Fotó: Kovács Berta

Elindult a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Egyesületének idei kézműves foglalkozás-sorozata. A szolnoki Móra Közösségi Térben minden hónapban várják az érdeklődőket különféle alkotómunkára, Kissné Kérdő Gabriella vezetésével.

Szerdán már húsvéti hangulatban alkottak, mű- és főtt tojások és legkülönfélébb dekorációs anyagok felhasználásával.

A tojásokat akrillal befestették, egy részüket füleket, szemeket ráapplikálva, filccel szájat rajzolva nyuszivá alakítottak, a többit csipkével, szalagokkal, csillogó színes kövekkel díszítettek.

Tapintással sok minden megoldható, így aliglátó, sőt teljesen vak résztvevő is vállalkozott az alkotómunkára.

– Nagyon imádom az ilyen kézműves tevékenységet – árulta el a vak Szigeti Henriett. – Húsvéti tojást még most készítek először, de régebbi egyesületi textilszobrász foglalkozásokon részt vettem, a szobám falát is az ott készült képek díszítik. Annak idején az iskolában pedig agyagozni jártam, azt is nagyon szerettem.

Henriettet elkísérte édesanyja is, aki segítségére volt a különböző műveletekben, kezébe adta a kellékeket. Így végül sikerült is megalkotni két tojásnyuszit és két színes, csipkével dekorált hímes tojást.

A tojásdekorálás végén előkészültek a következő foglalkozásra is. Kis kosárkába hungarocell alapot helyeztek, rá vattaszerű anyagot, ebben hajtatnak ugyanis fűmagot. A márciusi programon ugyanis tavaszi (mű)virágokat szeretnének készíteni. Mint Kissné Kérdő Gabriella megjegyezte: úgy számolták, március 15-én kell elkezdeni a magot öntözni, hogy húsvétra kellően megnőjenek a fűszálak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!