Galériával

2024.02.12. 19:00

Megemlékeztek névadójukról a karcagi intézményben, kezdetét vette az idei Györffy Napok

Idén is megrendezik a Györffy Napokat Karcagon, ahol a város híres szülöttjéről, Györffy Istvánról emlékeznek meg. A néprajzkutató volt a budapesti egyetemen a magyar néprajz első professzora, a tudomány egyik hazai megteremtőjének tartják.

Daróczi Erzsébet

Az eseményen Györffy István szobránál mondtak beszédet

Fotó: Daróczi Erzsébet

Hétfőn, a Györffy Napok rendezvénysorozat kezdetén a 140 éve született Györffy Istvánról emlékeztek meg a Múzeumparkban álló szobra előtt a Györffy István Katolikus Általános Iskola és Szent Erzsébet Óvoda tanulói, nevelői, a város vezetői, intézmények, illetve civil szervezetek képviselői. Györffy István néprajzkutató 1884. február 11-én született Karcagon, ő volt a budapesti egyetemen a magyar néprajz első professzora, a tudomány egyik hazai megteremtője. 

Karcagon két intézmény, s utca is viseli a nevét.

Kovács Miklósné igazgató köszöntője után, a neves karcagi születésű néprajztudós életútját és munkásságát Horváth-Tóth Éva tanítónő idézte fel, Háló-Csenda Anikó tanárnő pedig a Nagykunsági krónika című művéből olvasott fel egy részletet. Az alsó tagozatosok énekkar pásztor dalai és az elsősök szavalata után Kovács Miklósné igazgató átadta az 1. osztályos diákok képviselőinek Györffy István portréját, mellyel igazi györffysekké váltak a legkisebbek.

A neves néprajztudós szobránál az önkormányzat képviseletében Szepesi Tibor polgármester és Sári Kovács Szilvia alpolgármester helyezett el koszorút, a Györffy István Nagykun Múzeum nevében dr. Nagy Molnár Miklós igazgató és munkatársai, a Nagykunsági Népművészek Egyesületének képviseletében dr. S Kovács Ilona elnök, a Kunszövetség nevében dr. Pintér Zoltán Árpád önkormányzati képviselő, a Karcagi Kátai Gábor Kórház részéről Nagyné László Erzsébet főigazgató és Szabóné Tarnai Lilla ápolási igazgatóhelyettes koszorúzott, majd Kovács Miklósné igazgatónő, az iskolavezetés, a diákönkormányzat és a szülői munkaközösség képviselői helyeztek el koszorút Györffy István munkássága előtt tisztelegve.

A koszorúzás után az esemény az iskola aulájában a Györffy Galéria megnyitásával folytatódott, itt adták át rajz- és makettkészítő verseny díjait és megnyitották az Ügyes kezek című kézműves kiállítást is, mely a tanulók munkáit gyűjtötte össze. A Györffy Napok programsorozat a héten különböző tanulmányi versenyekkel folytatódik az alsós és a felsős tanulók számára.

Szerdán a Mozdulj Györffy! keretében rendezik meg az I. Botharc-kupát, amelyen évfolyamonként 10-10 gyermek versenyez majd egyéniben és csapatban egyaránt. Pénteken a Szent Erzsébet Óvoda átadásának egy éves évfordulóját ünneplik meg, délután pedig az iskolában átadják a helytörténeti pályázatok díjait. A 17 pályaművet szakértő zsűri értékelte. A díjátadás után pedig a 20 éves Nagykunsági Népművészek Egyesülete tagjainak munkáiból nyílik kiállítás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!