Kis huszárok

2024.03.14. 12:00

Az 1848/49-es szabadságharc emlékeit ismerhették meg a tiszafüredi óvodások

Tizenkilencedik századi ruhákat ölthettek magukra a tiszafüredi Bán Zsigmond Református Óvoda Napocska és Fecske csoportosai a Kiss Pál Múzeumban. Évek óta nagy népszerűségnek örvend a „Legyél te is huszár!” múzeumpedagógiai foglalkozás a múzeumban.

Köllő Judit

Az ovisok megismerkedhettek a kúriával, a viseletekkel és a fegyverek másolataival, amelyek a foglalkozás végén meg is szólaltak. 

óvodások,viselet,korhű,1848-49 szabadságharc,megemlékezés,tisza-tó
Huszárrá és kisasszonnyá változtak az ovisok
Forrás: Kiss Pál Múzeum


– Múzeumpedagógiai programjaink közül már öt éve igen népszerű a „Legyél te is huszár!” – mondta dr. Mester Edit múzeumigazgató. – Ilyenkor az 1848–49-es szabadságharc eseményeit elevenítjük fel, ahol az apróságok huszárnak és korabeli kisasszonyoknak öltözhetnek. Legyezőkkel, napernyőkkel és a Lipcsey család korabeli bútoraival, kellékeivel várjuk a fiatalokat, sőt mi magunk is korhű jelmezeket öltünk magunkra ilyenkor. 
A múzeumpedagógiai program keretében egész héten óvodás és iskolás csoportokat látnak vendégül az intézményben, akik pár órára belekóstolhatnak a 19. századi életvitelbe. Bár az igen interaktív program nagyon népszerű a gyerekek körében, több ízben is fontos üzenetet hordoz magában a tiszafürediek számára. 

– A Kiss Pál Múzeum már a 19. század óta működik Tiszafüreden, ez volt az első falumúzeum az országban – mesélte hírportálunknak a múzeumigazgató. – Egy honvéd tábornokról nevezték el az épületet, ami több szempontból is különleges a fürediek számára. Építtetője Lipcsey Imre volt, aki 1849-ben helyettes kormánybiztos volt. Több alkalommal járt itt maga Kossuth Lajos is. Ez tehát egy fontos emlékhely, amit minden évben igyekszünk megtisztelni programjainkkal – mondta az igazgató. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!