Felvonulás

2024.04.03. 18:39

Látványos hagyományőrző forgataggal ünnepelték a város napját Jászberényben - galériával

175 évvel ezelőtt, április 3-án Jászberény fontos helyszíne volt az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárat eseményeinek.

Illés Anita

Ezen a napon ugyanis a városban tanácskozott Görgey Artúr vezetésével a haditanács. Április 4-én mintegy 23 ezer magyar honvéd indult el a Jászság fővárosából a tápióbicskei csatatérre. E jeles történelmi esemény tiszteletére minden évben április 3-án ünneplik a város napját, melynek programjait idén négy helyszínen rendezték meg. 

Egymást követték a kulturális, szórakoztató programok a város napján Jászberényben
Fotó: Pesti József

Délelőtt a Jász Múzeumban neves előadók közreműködésével történelmi emlékkonferenciát tartottak Dr. Katona Tamás történész, hadtörténész tiszteletére. Kora délutántól a Szent László Vitézi Egyesület történelmi játékparkja várta a gyerekeket a Conselve téren, ahol a huszárok közreműködésével csatajelenetek elevenedtek meg játékos formában. Kádár Ferkó élményekkel gazdag, hangulatos fotószínháza a régi vásári fotózást idézte. Mindezeken túl kézműves foglalkozások, ügyességi próbák, a Kuttyomfitty Társulat és a Viganó Alapfokú Művészeti Iskola műsora, valamint a Kávészünet zenekar koncertje színesítette a város napi forgatagot. Délután a városháza előtt ünnepélyesen fogadták az immár harmincötödik alkalommal megszervezett Tavaszi Emlékhadjárat hagyományőrző seregét.

 A felvonuláson közreműködött a Palotásy János Zeneiskola Fúvószenekara. A Tavaszi Emlékhadjárat résztvevőit Budai Lóránt polgármester köszöntötte, majd a Viganó AMI tánccsoportjainak bemutatóját követően Fülöp Tibor Zoltán, a 35. TEH rendezvényigazgatója és Fazekas Richárd, a 35. TEH főparancsnoka mondott beszédet. Dr. Pelyach István történész felidézte az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárat eseményeit. A köszöntőket díszszemle és oklevélátadás követte, majd a szabadságharc emlékhelyeinél koszorúkat helyeztek el a résztvevők. A díszünnepségen közreműködtek többek között a Viganó Alapfokú Művészeti Iskola csoportjai, a Zagyva Banda, Kovácsné Lajos Krisztina népdalénekes, Molnár László népzenész és a 35. Tavaszi Emlékhadjárat történész vokálja, az I. Jászkun Honvéd Emlék Zászlóalj. Este a Lehel Film-Színházban a városi kitüntetések díjátadó díszünnepségével folytatódott a program. A gáláról a későbbiekben számolunk be hírportálunkon. 

 

 

 


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!