Megnyitó

2024.04.24. 14:00

Csodálatos fafaragásokat láthatunk karcagi tárlaton – galériával

Az Erzsébet-ligetben található Rónai malomban nyílt meg Földközelben – Rögök között címmel Sztancsik József Dodó fafaragó kiállítása.

Daróczi Erzsébet

A megnyitón Szepesi Tibor köszöntötte a megjelenteket, a polgármester felidézte negyedszázaddal ezelőtti sportos találkozását az alkotóval.

Sztancsik József Dodó
Sztancsik József elmondása szerint élményei jelentős része a rögök között rejtőzik
Fotó: Daróczi Erzsébet

– A tehetséges sokoldalú fafaragó, aki táncos, amatőr színjátszó, író, sportoló, a Balassagyarmati Triatlon SE edzőjeként az ifjúságot készítette fel sportversenyekre. A mai napig a másokért való fáradozás, a közösségi feladatokban való aktív részvétel jellemzi – hallhattuk a megnyitón  Zolnyánszki Zsolttól, a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központ Galéria vezetőjétől.

Sztancsik József elmondása szerint nem járt képzőművészeti képzésekre, neki a sok munka és a földközelség jutott. Élményei jelentős része a rögök között rejtőzik, bár időnként a dolgok fölé kacsint. Ezeket az impulzusokat osztja meg a vésői és a fa természetes szépségének segítségével. S miért fával dolgozik? A válasz egyszerű: szeret élni és a fa maga is él, emberközeli.

– Ha üzenünk vele, akkor is él majd, amikor már régen kivágták – vallja Sztancsik József Dodó, akinek faragásait munkanapokon 10-18 óra között lehet megtekinteni a Rónai malomban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!