Hagyományőrzés

2024.04.21. 11:23

Lélegzetelállító bemutatókkal színesítették a kisújszállási huszártalálkozót – galériával és videóval

Szombaton a kisújszállási Horváth tanya adott otthont a III. Nagykun Huszártalálkozónak, amely Horváth György emeritus nagykunkapitány emléknapja is volt egyben.

Daróczi Erzsébet

Ézsiás Vencel hagyományőrző huszár alezredes vezényelte le a csapatok bevonulását, majd Barna-Majláth Emese népdalénekes előadása után Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg a huszártalálkozót.

Jó hangulatban telt az esemény
Fotó: Daróczi Erzsébet

– Ma láthatjuk azokat a hagyományőrzőket, akik felelevenítik számunkra mindazt, amit több mint ezeréves államiságunk jelent – kezdte az elnök. – A bátor vitézekről és az általuk megóvott magyar nemzetünk emlékéről szól ez a mai nap. Mindig is hősként emlékeztünk meg azokról a huszárokról, akik Magyarország függetlenségéért, az ország területi egységéért és szeretett hazánkért, a családunkért, szűkebb pátriánkért, a Jászságért és a Nagykunságért küzdöttek – mondta Hubai Imre. 

– Ma különösen nagy tisztelettel kell főt hajtanunk azok előtt, akik ugyanerre készülnek ha nem is huszárként, de a Magyar Honvédség tagjaiként óvni, védeni Magyarország területi egységét, területi integritását, amely az elmúlt évtizedekben nagyon felértékelődött. 

 

F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő is szólt az esemény résztvevőihez: 

– A magyarság értéke elsősorban a nyelvünk, másodsorban a hazánk, harmadsorban azok a hagyományaink, amelyek több mint 1100 esztendőn keresztül megőriztek bennünket a Kárpát-medencében. A nyelv és a hagyomány tudta a magyarságot megőrizni az idegen népek, hatalmak fojtó ölelésében, ezt a hagyományt tovább kell adni, mert ha nem adjuk tovább eltűnünk mint rengeteg nép a történelem viharaiban – jelentette ki F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő. – Kívánom, hogy ezeket az értékeket úgy őrizzük meg, hogy amikor utódainknak továbbadjuk, ne kevesebbet, többet adjunk belőle, hiszen úgy gyarapszik a nemzet, a haza – tette hozzá.

A házigazda Horváth Judit is szólt a jelenlévőkhöz, köszöntötte a megjelenteket:

– Itt most olyan emberek vesznek körbe, akik számára a hagyományőrzés fontos. Fontos a huszároknak, hogy a történelmi, katonai kultúránkat éltessék, megmutassák, emlékezetünkben tartsák – emelte ki a házigazda. 

Vitéz Győrfi Villám András hagyományőrző dandártábornok a III. Nagykun huszártalálkozó megkezdése alkalmából elmondta, neki a tavasz az április, ha április, Szent György nap, ha Szent György nap, Nagykunság és Kisújszállás, Horváth tanya.

Már nálam és sok bajtársamnál nagyon szép hagyománnyá vált a huszártalálkozó, amely annak a hagyománynak az őrzéséről szól, amely világhírűvé tette a magyar nevet és becsületet szerzett mindenhol a világon 

– fogalmazott a dandártábornok.

A találkozó résztvevőit Székely Tibor hagyományőrző huszárezredes, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke mutatta be. 

A köszöntők után a színpadon a helyi néptáncegyüttesek léptek fel, míg a tanya területén a huszártalálkozó hagyományőrzői mutatták be programjaikat. E mellett népi gyermek játszóház, kézműveskedés és helyi termelők vására is csábította az érdeklődőket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!