Értékek

2024.05.27. 19:55

Hungarikumok utcája nyílt Szolnokon – videóval, galériával

Ismét közelebb kerülhettünk hazánk, térségünk értékeihez a vármegyeszékhelyen. Kinyitott ugyanis a Hungarikumok utcája Szolnokon. A vármegyeszékhely déli városrészében gasztrokulturális eseményt rendeztek, melynek célja az volt, hogy az érdeklődőket megismertessék az elismert magyar értékekkel.

Rimóczi Ágnes

Tárogatózene csalogatta Szolnokon az Újvárosi Fejlesztési Iroda udvarába az érdeklődőket hétfő délután. A fülbemászó zeneszó mellett az udvarban sorakozó bográcsokból szálló illatok is igen hívogatóak voltak, és ezzel még nem volt vége: számos hungarikum várta az érkezőket!

hungarikum, étel
Hétfőn Hungarikumokat kóstolhattak, láthattak és hallhattak a szolnoki déli városrészbe látogatók
Fotó: Nagy Balázs

Hungarikumok sorakoztak

Aki betért, láthatta, hogy az asztalokon még méz, fűszerpaprika, pálinka, kürtőskalács és pezsgő is sorakozott. 

Ezen a délutánon ugyanis egytől-egyig Hungarikumokat kóstolhattak, láthattak és hallhattak az oda látogató, déli városrészben lakók. A „Hungarikumok utcája” című esemény célja az volt, hogy az ott élőkkel megismertessék azokat a termékeket, értékeket, melyekre mi magyarok nagyon büszkék lehetünk.

Többféle értéket kóstoltak

– Második alkalommal rendezzük meg a déli városrészben a Hungarikum napokat. Ebben az évben a Hungarikumok utcája elnevezéssel várjuk az érdeklődőket. A lehetőségért hálásak vagyunk a Magyar Értéktár és a Hungarikum Bizottságának – mondta el a helyszínen dr. Molnár Beáta. A szervező Tiszavárkonyért Kulturális Egyesület elnöke kiemelte: mintegy huszonkét hungarikumot ismerhetnek meg az érdeklődők ezen a délutánon.

Közben szép sorban ismerkedtek is a vendégek. Volt, aki a karcagi birkapörköltet kért, mások a z ínycsiklandozó gulyáslevest kóstoltak, és voltak, akik a tiszai halászlére esküdtek.

„Most a birkát választottam”

– Tulajdonképpen mindegyiket szeretem, de most a birkapörköltet választottam – mondta egy idős úr, miközben a tányérjába merték a finom ételt a Magyar Ízőrzők Gasztrokulturális Egyesületének illetékesei. – Előtte természetesen étvágycsinálóként ittam egy kupica jófajta pálinkát – mosolygott és kacsintott a férfi, s máris kóstolta a pörköltet.

Bizony pálinkákból is volt választék, közöttük az igazi magyar különlegesség, a törkölypálinka is. A Jászsági Pálinka Lovagrend jóvoltából volt cseresznye-, szilva-, barack-, de még naspolyapálinka is.

Filmet vetítettek Béresről 

A főétel után desszertként kürtőskalácsot lehetett falatozni, és Törley pezsgővel koccinthattak a vendégek, akik közben nóta- és operettdalokat hallgathattak. A programok sorában filmet vetítettek a Béres cseppről és Béres József életútjáról és szablyavívó bemutatót is láthatott a közönség.

A szervezők a gyerekekre is gondoltak, nekik, a Hungarikumokkal kapcsolatos kézműves foglalkozást szerveztek és a Magyar Népmesék sorozatot is bemutatták. A jó, magyaros hangulat garantált volt.

Fogékonyak a hagyományra

– A tavalyi program után most is azt mondhatom, hogy érdeklődőek az emberek, fogékonyak a hagyományokra. Azért gondoltuk, hogy ebben a városrészben rendezzük ezt a programot, mert itt kevesebb a programlehetőség, mint máshol. Örülünk, hogy pályáztunk, még inkább, hogy sikeres lett a pályázatunk. A tervek szerint jövőre is megrendezzük a Hungarikum napot – emelte ki végül dr. Molnár Beáta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!