Kecső Endre

2024.06.19. 07:00

Péntek délutánra „virrad” Szolnok hajnala – videóval

Kecső Endre különleges, murális falképét pénteken délután avatja fel Szolnok. A Szapáry úton lesz megtekinthető a „Szolnok hajnala” elnevezésű falfestmény

Mészáros Géza

Falra álmodta Szolnok hajnalát Kecső Endre, a Szolnoki Művésztelep festőművésze. Abban, hogy ez ne csupán álom maradjon, ahhoz egy helyi lokálpatrióta, művészetpártoló közösség, a Szapáry Gyula Klub támogatása szükségeltetett. Ezek után már az egész város az elgondolás mögé állt, hiszen az önkormányzat szerződést kötött a fiatal művészemberrel a méretes, kültéri szekkókép megszületésére, amely Szolnok hajnala címmel került fel a Szapáry úti Karakter Kft. irodaépületének tűzfalára.

Szolnok hajnala, Szekkó
Kecső Endre festőművész a „Szolnok hajnala” megfestése közben
Fotó: Mészáros Géza

– Jelentem, végeztem! – közölte újságírói kérdésre Kecső Endre kedden, amikor meglátogattuk őt és új alkotását a tűzfal előtt magasodó állványzatokon.

Hamarosan felvirradhat „Szolnok hajnala”

– Már csak az utolsó simításokat végzem. Az az érzésem, hogy jobban sikerült, mint azt előre elképzeltem. Remélem, másoknak is elnyeri majd a tetszését, hiszen ez a cél – válaszolt két „utolsó simítás” között Kecső Endre.

A festőművész egy vörösoxidos barna színű nemesvakolattal alapozta meg a falat, amelyre sárga színű figurális és nonfigurális ábrázolással „teremtette meg” Szolnok hajnalát. A stílus maga a művész, tartja a mondás. Kecső Endre így fogalmazta meg a város kültéri szekkójának a jelentését: „Nem konkrétan Szolnok történelmét kívánom megjeleníteni vagy a város szimbólumát, a fiókáit saját vérével tápláló pelikánt, sokkal inkább az ideák világába vezetem be a nézőt, ahol egy vizuális kaland közben segítségére lesznek hősök, istenek és múzsák, meg persze az én képiségem, amely természetesen az ókor művészetéből merítkezik.”.

A különleges művészi falképet június 21-én 16 órakor avatja fel a város, ahová mindenkit szeretettel várnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!