Erősport

2022.10.27. 13:55

Több száz kiló emelésével készül a tiszaföldvári Czampel László

Véget ért Czampel László tiszaföldvári erősember idei versenyszezonja. Bár az utolsó megméretés előtt még esélye volt a dobogóra, végül az összesítésben a negyedik helyet szerezte meg. A hetente több mázsát megmozgató sportoló a felkészülését akadályozó sérüléséről is mesélt hírportálunknak.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Nagy Balázs

Nemrégiben a tiszazugi város főterén tartották a HSMA erősemberek versenyének utolsó fordulóját. A megméretésről hírportálunkon is olvashattak. A tiszaföldvári Czampel László is a versenyzők között sorakozott. Az idei év nem kezdődött neki biztatóan, sérüléssel bajlódott, így az összesítésben a teljesítménye a negyedik helyre volt elegendő. 

– Márciusban a Herkules Liga másodosztályú versenyének selejtezőjén vettem részt, sérüléssel fejeztem be a napot. A lengősúly lecsúszott a vállamról, és ahogy továbbszaladtam, beakadt a karom és megrándult a bicepszem, így harmadik lettem – mesélte Czampel László. 

Alig néhány héttel később újabb próbatétel következett, áprilisban tartották az országos bajnokság selejtezőjét, addigra karja még nem jött teljesen rendbe. 

– A sérülésem hátráltatott, a nyolcadik helyen végeztem, aztán mégis bejutottam az bajnokságra. Addigra regenerálódott a szervezetem, és kilencedik lettem, ez az eddigi legjobb eredményem egyéniben – mondta büszkén. 

Czampel László háza udvarán alakított ki edzőtermet, hetente négyszer emelgeti a súlyokat. 

– Két eszközös és két erőnléti edzéssel készülök a versenyekre, most októberben pihentem, de novembertől ismét nekiállok, januártól már formába kell hozni magam a következő szezonra – tette hozzá a sportoló. 

Minden versenynek megvan a maga egyedisége, a felkészülés mégis zömében felhúzásból, fekvenyomásból, guggolásból áll. Az alapok erősítésére helyezi a hangsúlyt. 

– Ami nehéz, nehezen fogható, az bekerül a versenyszámba, lehet ez például sóderrel töltött tápos zsák. A HSMA szervezet a közösségi oldalán teszi közzé a következő verseny időpontját és a számokat, így tudjuk, hogy mikor mi várható. Tiszaföldváron a polgárőrség autóját emeltük meg – részletezte. 

László egyik kedvenc száma a felhúzás, saját elmondása szerint ez aránylag jól is megy neki, háromszáznegyven kilót mozdít meg ilyenformán. 

– A pakolósokkal az a baj, hogy alacsony vagyok, ott hátránnyal indulok a többiekhez képest. A cipelősnél meg a fogásom nem olyan erős, mint másoknak, azon még fejlesztenem kell – tért ki a számára nehezebb számokra. 

A tiszaföldvári erősember jövőre is megcélozza az országos bajnokságot és a ligasorozat első osztályát, reálisan a középmezőnybe helyezi magát. Ám a negyven év felettieknek szervezett masters sorozat esetén egészen a dobogó legfelső fokáig menetelne. 

Hamar rájött, hogy a diéta nem neki való, ugyanis szeret jóízűeket enni

A tiszaföldvári Czampel László tíz esztendeje versenyez, az edzéseket viszont még 2008-ban kezdte Hajnal Tamással, a kétszeres magyar bajnokkal Martfűn. 

– Próbálkoztam a testépítéssel, a kockahas miatt mentem le a konditerembe, de hamar rájöttem, hogy a diéta nem nekem való, mert szeretek jóízűeket enni. Akkor jött az ötlet, hogy inkább az erőelemek felé forduljak – mondta Czampel László. 

Az első versenye igen emlékezetesre sikerült. 

– Amatőrként neveztem, Ulviczki Mihály rendezte a Ki a legény a gáton? versenyt. Mikor odaértem, akkor derült ki, hogy mindenki elsőosztályú versenyző, és olyan súlyok voltak, hogy nekem a maximum fölött kellett volna teljesíteni. Öt számból csak egynél tudtam normálisan szerepelni, ami viszont pozitív volt, hogy a nézők még így is buzdítottak, és a versenyzőtársak segítettek a feladatok pontos kivitelezésében, amivel sokat lehetett fejlődni – magyarázta. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában