Rauschenberger Nikolett

2022.12.03. 11:25

Szédületes előadással kápráztatta el a zsűrit a szolnoki sportoló

Rúdsport és művészi szakágban több mint négyszáz sportoló mérette meg magát a svájci világbajnokságon. Szolnokot és hazánkat Rauschenberger Nikolett képviselte. Művészi karika felnőtt női egyéni kategóriában hetedik helyezést ért el, míg rúdsport női egyéniben is a legjobb tíz között végzett. A versenyt megelőző intenzív felkészülési időszakról is mesélt nekünk.

P. Pusztai Nóra

Rauschenberger Nikolett

Forrás: Beküldött fotó

Magyar bajnoki címmel a zsebében utazott a Svájcban rendezett rúdsport világbajnokságra Rauschenberger Nikolett. A szolnoki sportoló két versenyszámban kvalifikálta magát a próbatételre.

– Intenzív felkészülésen vagyok túl. Hetente többször is hajnalban keltem, hogy versenykörülmények között edzhessek a fővárosban és majd csak ezután következett a szolnoki termemben a légtorna és rúd oktatás, estére még néhány gyakorlatot otthon is próbáltam beiktatni. Rendkívül sűrű hetek, hónapok voltak – szólt a megméretés előtti időszakról.

Novemberben eljött az idő, hogy a Svájci Lausanne olimpiai városába utazzon. A Nemzetközi Rúdsport Szövetség által szervezett rendezvényen negyven ország több mint négyszáz sportolója vett részt. 

– A versenydrukk miatt felfokozott volt a hangulat, amit próbáltam a helyén kezelni és a lehető legpontosabban előadni a gyakorlatomat – emelte ki.

Nikolett két versenyszámban is megmérette magát.

Míg a rúdsport pontozása kiszámíthatóbb, addig a művészi szakágban nagyobb hangsúlyt kell fektetni a show és a légtorna egybeszövésére.

– A rúdsport esetében tizenegy kötelező elemet kell bemutatni, melyek között szerepelnek hajlékonyságot valamint erőt bizonyítók is, illetve a gyakorlatnak tartalmaznia kell egy-egy forgást statikus és forgó rúdon. Ezen kívül technikai bónuszpontok gyűjtésére van lehetőség. A pontos kivitelezésre és a kritériumokra kell ügyelni – részletezte. 

Lenyűgöző elemeket mutatott be gyakorlata során Nikolett
Forrás: Beküldött fotó

A művészi téma megálmodása mindig dilemma a versenyző számára.

– Fontos kérdés, hogyan tudom megformálni a karaktert és az vajon elnyeri-e a bírák tetszését. Ebben a kategóriában nemrég kezdtem versenyezni, voltak zsákutcák, de így értettem meg milyen egyensúlyban kell tartani a koreográfiát. Sokszor elment a sportgyakorlat felé, abban úgy érzem jó vagyok. A legnagyobb kihívás tehát ennek visszabillentése volt – számolt be.

A karikán bemutatott művészi gyakorlatát egy mentálisan zavart cirkuszi díva ihlette, aki egy elzárt osztályon küzd a démonjaival.

– Egy cilinder bukkan fel a díva egyik látomásában, amit felismer a régmúlt előadásaiból, érzéseket szabadít fel, ez valamilyen módon a fejére kerül és újra megéli a pillanatot, amikor ő volt a cirkusz főattrakciója. De hamarosan visszatér a valóságba. A pontozásból úgy vélem, sikerült megvalósítani, amit elterveztem – tette hozzá.

– Mivel először vettem részt világbajnokságon, a célom annyi volt, hogy szép, pontos gyakorlatot tudjak előadni. Az, hogy bekerültem mindkét szakágban az első tíz versenyző közé, nagy motiváció számomra, hogy a következő alkalommal erősebb gyakorlatsorral készüljek – mesélte a terveiről Nikolett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában