Röplabda

2023.08.08. 06:55

Vége a Szolnoki RK-nak: nem indul a csapat a következő idényben

Elapadtak a szponzori pénzek, megszűnt az előző idényben még NB I.-es Szolnoki Röplabda Klub. A csapat vezetőedzője szerint több helyről is kértek segítséget, de hiába.

Rózsa Róbert

2017-ben még Magyar Kupát nyertek, az előző idényben NB I.-esek voltak a kék-sárgák, akiknek immár nincs csapatuk

Fotó: Kiss János

Fatal error, vagyis végzetes hiba – ezt írja ki jelenleg a Szolnoki Röplabda Klub hivatalos honlapja azok számára, akik böngésznék a vármegyeszékhely felnőtt férfi csapatának weboldalát. Az oldal tehát megszűnt. De nem csupán az weblapra igaz ez.

Július végén közölte a magyar szövetség, hogy az Extraliga és az NB I. összeolvadásával, 12 csapat részvételével kezdődik el az újjá szabott első osztályú férfi magyar bajnokság 2023-2024-es évadja. A tavaly még NB I.-es Szolnoki Röplabda Klub nevét azonban nem olvashattuk az indulók sorában. Akkor azt közölték, az első osztályt nem vállalta a klub, ám mint hírportálunk megtudta, nem csak az élvonaltól búcsúzott el a Szolnoki RK: a klub az ősszel kezdődő idényben már nem indít felnőtt csapatot. Mindez azért is fájó különösen, mert nem is olyan régen, 2017-ben, a Szolnok – javarészt saját nevelésű játékosokra építkezve – még Magyar Kupát tudott nyerni.

Hogy miért szűnt meg a felnőtt röplabdázás Szolnokon, annak okai persze összetettek, ám végső soron forintosítható a lényeg: 20 millió. A csapat – eddigi – trénere, Gulyás Ferenc szerint ennyi pénz kellett volna ahhoz, hogy végigjátszák az idényt. A versenyt persze így sem vehették volna fel a 200-300 millió forintból gazdálkodó élcsapatokkal, ám arra éppen elég lett volna, hogy tisztességesen befejezzék a bajnokságot.

Lenullázódott a támogatói kör. Nincs bázis, aki a szolnoki röplabdát finanszírozni tudná

– mondta érdeklődésünkre a szakember.

Mint kifejtette, a szponzori pénzek mellett a társaságiadó-támogatás és az önkormányzati dotáció hármasa által tartották fent az együttest. Csakhogy a szponzoráció az ismert gazdasági nehézségek nyomán elapadt. Gulyás szerint ebben benne van a város közismert kosárlabda-orientáltsága is, vagyis a cégek inkább a város másik, parketten játszott sportágának NB I.-es csapatát támogatják.

– Eddig a tao- és az önkormányzati támogatás mellé mindig össze tudtuk kaparni azt a néhány millió forintot, amit most már nem lehetett. Az önkormányzattól tíz éven át mindig 6,8 millió forintot kaptunk. Most egy inflációt legalább valamelyest követő emelést kértünk, 10 millió forintot, de nem kaptuk meg. Kértem segítséget Ludvig Zsolt szakszövetségi főtitkártól is, de hiába – mondta Gulyás Ferenc. A 34 éve a szolnoki röplabdában tevékenykedő szakember emlékeztetett, Szolnokon mindig is erős volt a röplabda-utánpótlás, emiatt a felnőtt gárda is 60-70 százalékban saját nevelésűekkel állt fel, és csak néhány légiós szerződtettek. Ennek árnyoldalaként megélték azt is, hogy a legjobbakat rendre elvitték a nagycsapatok. – Néha vicceltünk is, hogy túl jó képzést csinálunk – fogalmazott Gulyás.

Az viszont nem vicc, hogy a csapat fiatal erőssége, Fenyvesi Dániel már elhagyta a Szolnokot, és Miskolcon folytatja pályafutását. Az előző idényben a korosztályos bajnokság mellett a felnőtt NB I.-ben is játszó csapat Bartal Gergely irányításával folytatja eddigi munkáját az U20-asok között. Ám hogy a helyi utánpótlásból kikerülő tehetségek számára mikor lesz legközelebb – lesz-e egyáltalán – felnőtt felvevő csapat, egyelőre a jövő homályába vész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában