Karate

2023.11.17. 08:00

Hiába kérte világbajoki indulóinak támogatását Jászberénytől a Yakuzák SE

Miközben a jászberényi Yakuzák kiválóságai már javá­ban csomagoltak a pénteken kezdődő világbajnokságra, addig városukban vita alakult ki vb-szereplésük támogatásáról.

Rózsa Róbert

Edzésben a jászberényi Yakuzák SE csapata. Élversenyzőik világbajnoki szereplése előtt nem csak a tatamin alakult ki adok-kapok

Fotó: Facebook.com / Y Média

Repülőgép szállt le csütörtökön Hollandiában, fedélzetén a jászberényi Yakuzák SE négy kiválóságával. Móczó Milán, Kerekes Réka, Notheisz Janka és Bangó Krisztián azért utaztak a Németalföldre, hogy a pénteken, Arnhemben kezdődő KWF világbajnokságon lépjenek tatamira. Móczó és Kerekes a felnőttek igencsak erős mezőnyében száll harcba az éremszerzésért, az évek óta veretlen Notheisz az U18-asok mezőnyében egyértelműen a vb-címre pályázik, míg az elmúlt években rengeteget fejlődő Bangó Krisztián az U21-esek között érne el minél szebb eredményt. Ám szereplésük már azelőtt vita tárgyává vált, hogy a sportolók egyáltalán repülőre ültek volna.

Egy nappal korábban a jászberényi képviselő-testület szerdai ülésén ugyanis elhangzott, a Yakuzák a világbajnoki részvételhez 1,4 millió forintot, valamint az egyesület létesítményeinek fenntartásához mintegy egymillió forint támogatást kért az önkormányzattól. A Yakuzák évtizedek óta viszi a világba Jászberény hírét. Hallhattuk, hogy tetemes plusz­adóbevételre tett szert a város, tehát ez a 2 millió 385 ezer forint nem olyan nagy teher – vetette fel Szatmári Anikó ön­kormányzati képviselő. Ezzel ellentétes véleményen volt azonban Budai Lóránt polgármester.

– Írásban és személyesen is kifejtettem álláspontomat Agócs Tibornak (3. danos szenszej, a Yakuzák szakmai vezetője – a szerk.). Az év elején hoztunk egy döntést a sporttámogatásokról. Egyfajta keretet határoztunk meg, és ezen nem kívánunk változtatni. Mindenki tudhatta, milyen események várnak rá az évben, és azokra mennyit kell félretenni. És egy világbajnokságot nem év közben találnak ki – fejtette ki a városvezető, utalva a testület tavaszi döntésére, amellyel töredékére csökkentették a városi sportegyesületek önkormányzati támogatását, azon belül is előtérbe állítva a tömegsportot.

Hírportálunk megkereste az ügyben a Yakuzák szakvezetőjét. Agócs Tibor azt mondta, ők azt az információt kapták az önkormányzattól, hogyha jól alakulnak a város adóbevételei, kaphatnak még támogatást. Budai Lóránt azt elismerte az ülésen, volt olyan ígéretük, hogyha a városi gazdálkodás jól alakul, újragondolják a sporttámogatásokat. De akkor még nem tudták, hogy a vármegye elvesz tőlük egymilliárd forintot. A város végül nem is adott pénzt a vb-szereplésre.

– Ez a döntés gyaníthatóan nem hozza meg a fiatalok kedvét a Jászberényben maradáshoz – összegzett a tréner. Szerinte a dolog azért is furcsa, mert a Yakuzák szinte száz százalékban tömegsport-egyesület, a náluk folyó munkának a gyümölcse a versenyzés. – A Yakuzáknak öt-hatszáz sportolója van, akik öt szakosztályban edzhetnek. Közülük sokan gyerekek, utánpótláskorú versenyzők, de több mint százan vannak a 40-50 év feletti sportolóink. Számukra, az ő mindennapi testmozgásukhoz óriási motiváció, hogy együtt edzhetnek, láthatják a felnőtt versenyzőket – mutatott rá Agócs Tibor. Hozzátette, hogy egy világbajnokságra hány kvótát szereznek, hány versenyzőjük lesz, egyáltalán kijutnak-e a vb-re, nem lehet megjósolni. A Yakuzák szerinte egyébként is mindig pontos igénnyel fordul az önkormányzathoz, és köszönettel veszi annak támogatását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában