Kosárlabda

2023.12.02. 07:00

„Le kell lassítanunk a Falco játékát” – az Olajbányász irányítójával beszélgettünk a rangadó előtt

Ebben az idényben december 3-a a Szolnoki Olajbányász szurkolóinak piros betűs ünnepe: vasár­nap 15.30-kor fogadja a Tisza-­parti gárda a régi rivális Falco KC Szombathely együttesét. A szolnoki drukkerek vágya, hogy az ünnep ünnepléssé váljon, méghozzá nem piros, hanem piros-fekete színekben. Ám az ellenfél elmúlt évekbeli és jelenlegi hazai hegemóniáját elnézve ehhez roppant erőfeszítések szükségeltetnek a hazai csapattól. Tudja ezt Pongó Máté, az Olajbányász irányítója is, aki viszont hírportálunknak azt is elmondta, hogyan győzhetik le a Falcót.

Rózsa Róbert

Telt házban, nagy hangulatban, jó meccsben bízik Pongó Máté, az Olaj irányítója (labdával)

Forrás: MW Archívum

Fotó: Mészáros János

– Vasárnapi ellenfelük szerdán, a 13. fordulóból előrehozott meccsen 108–75-re verte az addig hibátlan, listavezető Albát. Látta a mérkőzést?

– Igen. Eléggé magabiztosan győzött a Falco. Azt gondoltam, a Fehérvár nagyobb erőkifejtésre készteti őket, de igazából már a félidőre eldőlt a mérkőzés. Nagyon jól védekezett a Falco, gyors indításokkal aránylag könnyű kosarakat szereztek. A félidőre kialakult egy nagyjából húszpontos különbség, amely megroppantotta az Albát. Felkészülten, okosan kell játszanunk a Falco ellen, ha jó eredményt akarunk elérni.

– Számít-e, hogy a szombat­helyiek kevesebbet pihentek a vasárnapi találkozóra?

– Nem gondolnám, hogy ebből előnyünk származik, mert elég mély keretük van, és eddig is heti két meccset játszottak. Fel vannak készülve az ilyen helyzetekre.

– Az Olajbányász–Falco a hazai kosárlabdázás egyik leginkább várt mérkőzése, a szolnoki és vármegyei sportélet egyik legfontosabb eseménye. Mennyire motiválja ez a csapatot?

– Az újonnan érkezőkkel már a szezon korábbi részében is beszélgettünk erről, és már akkor elmondtuk nekik, hogy ez egy nagyon fontos mérkőzés. A szurkolóknak és nekünk, játékosoknak is ez egy presztízsmeccs. Mindig igyekszünk száz százalékot nyújtani, de a Falco elleni összecsapásokon jóval nagyobb a felhajtás. Mindent ki kell adnunk magunkból, és az eredménytől függetlenül maximumon kell játszanunk.

 

– Hogyan lehet megállítani a mostani Falcót?

– Nagyon jó dobóformát kell mutatnunk és türelmesnek kell lennünk. Nem szabad ész nélkül rohannunk a Falco ellen, mert ha kicsit is hibázunk, azt gyorsan kihasználhatják, és ha kiépítenek egy nagyobb különbséget, onnan már nehéz visszajönni. Fegyelmezetten kell játszanunk, meg kell akadályoznunk, hogy lendületbe jöjjenek. Lassítanunk kell a játékukat, minél több öt az öt elleni helyzetre kényszeríteni őket, és akkor lehet esélyünk nyerni.

– Miodrag Rajkovics vezetőedző a legutóbbi hazai mérkőzésük után név szerint is kiemelte önt, mint aki a játékával stabilitást adott az Olaj­bányásznak. Hogyan látja a szerepét a jelenlegi Olajban?

– Az elmúlt pár meccsem már jobban sikerült. Amikor beálltam, tudtam lendíteni a csapat játékán. A szolnoki éveim alatt egyébként is az volt az erényem, hogy a padról új erőt adtam a csapatnak. Most is ez a fontos nekem. Mindegy, hogy mennyi időre, védekezésben vagy támadásban. Egy jó hívással, jó figurával igyekszem segíteni a csapatomat. Habár nem indult jól a szezonom, úgy érzem, kezdek jobban játszani és a csapat hasznára lenni.

Pongó Máté, a Szolnok irányítója szerint a maximumot kell kihozniuk magukból a Falco ellen
Fotó: Nagy Balázs / Forrás: MW Archívum

– Kilenc mérkőzés után hat győzelemmel és három vereséggel a harmadik helyen áll a Szolnok. Hogyan vélekedik eddig az idényről?

– Játékban lehetne még javulni, de ha csak az eredményeket nézzük, nem állunk rosszul. Volt két csúnyább idegenbeli vereségünk, de azokon a mérkőzéseken felforgatott kerettel álltunk ki a sok sérült miatt. A hazai meccseket pedig hoztuk. Ahhoz viszont, hogy a szezon hátralévő részében is versenyképesek maradjunk, természetesen még fejlődnünk kell. A ligában összességében a Falco és az Alba kiemelkedik, mögöttünk azonban van még négy-öt csapat, amelyek bármikor megverhetik őket.

– Immár szombathelyi játékosként látogat a Tiszaligetbe az öccse, Marcell. Beszéltek a közelgő találkozóról?

– Hát igen, mondtam már neki, hogy nagy hangulat lesz! Ő még nem volt Szolnok–Szombathely mérkőzésen, lehet, hogy meg is lepi majd. Azt, hogy egymás ellen játszunk, már korábban megszoktuk.

– Pontosan milyen atmoszférát vár vasárnap?

– Telt házra számítok, sok szurkolóra. Bízom abban, hogy a drukkereink mellettünk lesznek, bárhogyan is alakul a találkozó. Az elmúlt években tényleg elképesztő hangulat volt ezeken a mérkőzéseken, és meg is tudtuk verni a Falcót. Remélem, óriási hangulatban, egy jó mérkőzést tudunk játszani.

A 10. forduló párosításai

Csütörtökön játszották: Budapesti Honvéd–Atomerőmű SE 71–77. Szombat: ZTE KK–DEAC, Egis Körmend–Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét, Kometa Kaposvári KK–SZTE-Szedeák, 18.00, NKA Pécs–MVM OSE Lions, 19.00, Arconic Alba Fehérvár–Sopron KC, 19.30. Vasárnap: NHSZ Szolnoki Olajbányász–Falco-Vulcano KC Szombathely (tv: M4 Sport+), 15.30.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában