Hírek

2005.05.17. 00:00

Csak három pártot szavaznának be a parlamentbe a választók

BAMA

Hamarosan indul a Start program, amellyel a kormány a pályakezdő fiatalok elhelyezkedését kívánja segíteni. Ez a kezdeményezés szolgáltatta múlt heti közvélemény-kutatásunk témáját. A kormány „100 lépés” reformcsomagjának ez a része 46 ezer friss munkavállalót érinthet, akik közül ma már minden negyedik munkanélküliként kénytelen kezdeni a pályáját.Felmérés

Az új kormányzati program lényege, hogy a magas pályakezdő-munkanélküliséget a közteherrendszer módosítása révén csökkentsék. Az előző héten arról kérdeztük a napilapvásárlókat, hogy segítené-e szerintük ez a kezdeményezés a frissen munkába állók elhelyezkedését. A megkérdezettek 22%-a gondolja úgy, hogy segítené, 42% szerint nem változtatna a kialakult helyzeten. A válaszadók 12%-a pedig arról adott számot, hogy inkább rontana a kezdeményezés a frissen munkába állók helyzetén. Következésképpen tehát elmondható, hogy a válaszadók több mint egyötöde találja hasznosnak a programot. A pártpreferenciákkal összefüggésben nem meglepő, hogy a kormánypárti szavazók pozitívabban vélekednek, mint az ellenzék hívei.

Az MSZP-szavazók mintegy fele gondolja azt, hogy hasznos lesz a program, míg ez az arány a Fidesz esetében mindössze 13%. Az MDF szavazótáborának is csak 13%-a válaszolt pozitívan a kérdésre. Az iskolai végzettséget tekintve megállapítható, hogy a felsőfokú végzettségűek adtak legmagasabb arányban pozitív választ kérdésünkre. A válaszadók korát tekintve elmondhatjuk, hogy minél idősebb korosztályt vizsgáltunk, annál magasabb arányban találták jónak az új javaslatot a válaszadók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!