Hírek

2005.05.09. 00:00

Legnagyobb érték az emberi tudás

A legnagyobb hazai vállalatok – Mol, Matáv, Paks, OTP – beszállítója, most pedig a kisvállalkozások irányába nyit a SAP Hungary Kft. Egy cég legfőbb tőkéje az ember tudása, megújuló képessége – vallja interjúnkban Vahl Tamás ügyvezető.

Horváth K. József

[caption id="" align="alignleft" width="140"] Vahl Tamás fegyelmezett, precíz ember. Ha egy fogaskerék kiesik a szervezeténél, akkor azonnal pótolni tudja.
[/caption]– A cégtörténet adatai jelentős magyarországi piaci részesedést mutatnak. Hogy lehet az utca embere számára érzékeltetni a társaság magyarországi méretét?
– Naponta 50 ezer ember kezdi meg úgy a munkáját az országban, hogy számítógépe képernyőjén megjelenik előtte a SAP emblémája. Az ötvenezer ember ugyanannyi családot is jelent. Így közvetve naponta több százezren dolgoznak velünk, alkalmazzák a módszereinket. Tevékenységünk középpontjában olyan, vállalatok számára kifejlesztett gazdálkodási módszerek állnak, amelyekhez informatikai megoldások társulnak. 
– Milyen típusú gazdálkodási eljárásokra van termékük?
– Huszonhétféle különböző iparág számára tudunk megoldásokat javasolni. Közöttük vannak bankok, vegyipari vállalatok, s a közigazgatás is.
– A SAP módszerét 1972-ben találtak ki, s azóta hódít vele az egész világon. Mi adja a siker titkát?
– Mind a világban, mind Európában, így itthon is a SAP az ötvenszázalékos piaci részesedés körül mozog. Rendszerünk képes áttekinteni az egész vállalati folyamatot, teljes körű integrációt biztosít. Ha valaki megrendel egy kocsit, mondjuk az egyik nagy partnerünknél, az Audinál, akkor az autógyár integrált informatikai rendszere megteszi a szükséges intézkedéseket. Beszerzi az alkatrészeket, irányítja a gyártás folyamatát, a számlázás, a kereskedés lépéseit. Kézben tartja a teljes folyamatot a megrendelésétől az átadásig.

– Az informatikai rendszer tehát egy gombnyomásra képes minden fontos információt a vezetés rendelkezésére bocsátani a gyors és jó döntések meghozatala érdekében?
– Igen, méghozzá bármely időpillanatban. Leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy régen bezártak a boltok, amíg leltároztak. A rendszer most nemcsak tudja, hogy milyen áruból menynyi van a boltban, hanem ha például mustárból kevesebb van, akkor a megrendelést is feladja.
– A szigorú közgazdasági informatikai rendszer nagy fegyelmet követel. Képesek az emberek manapság ilyen gépies fegyelemmel dolgozni?
– Az eredményesség érdekében muszáj ennek eleget tenni. Az integrált informatikai rendszerbe nem lehet figyelmetlenül hibás adatot bevinni, mert akkor a végeredmény, tehát a vállalat vezetői döntéseinek alapja is torz lesz. Egy-egy porszem rendszerbe kerülése – az áttételek sokasága miatt – óriási hibák kialakulásához vezethet. Ez jobb esetben a cég eredményességét, élesebb helyzetben annak akár a létét is veszélyeztetheti.

– Egy ilyen céget csak hasonló adottságokkal rendelkező vezető tud irányítani. Ön is fegyelmezett, precíz embernek látszik…
– Én is magaménak vallom ezeket az értékeket. E nélkül egy ilyen dinamikusan változó és komoly kihívásokat jelentő piacon nem tudnánk eredményesek lenni. Olyan a szervezet fölépítése, amennyiben bármelyik ponton egy fogaskerék kiesik, akkor azonnal pótolni lehessen. Minden fontosabb poszton dolgozó vezetőnek ki kell választania és ki kell nevelnie azokat a helyetteseket, akik – szükség esetén – bármelyik pillanatban a helyére léphetnek. Ez alól én magam sem vagyok kivétel. 
– Az utánpótlás ezek szerint kulcskérdés a SAP-nál!
– Természetesen. Egy-egy cég legnagyobb tőkéje manapság az emberek tudásában van. A vállalatnak úgy kell kiválasztania a munkatársakat és fejlesztenie a dolgozók tudását, hogy tisztában van vele, a megfelelő ismeretekkel bíró szakemberek megújuló képességén múlik a cég sikere.

– Szinte nincs olyan nagy cég Magyarországon – Mol, Matáv, OTP, Paks, MVM – ahol ne lennének jelen. Most pedig a kisvállalkozások felé nyitnak. Miért?
– A magyarországi Top 200 legmeghatározóbb cégeiben ott vagyunk. Bár még e téren is van kihasználatlan lehetőség, markáns piacbővítésre a kisvállalkozások kínálnak nagyobb terepet. Az integrált informatikai rendszer alkalmazása náluk is nagyon fontos. Hiszen például sokan beszállítói a multiknak, s a SAP-rendszer alkalmazása révén jobban meg tudnak felelni a nemzetközi cégek szabta követelményeknek.
– Májustól állt munkába a világcég tizedik fejlesztőközpontja, méghozzá itt, Budapesten. Ez a SAP Hungary Kft. elismerése is egyben…
– Nagy öröm számomra, hogy itt indulhat meg ez a fejlesztő munka. Ez jelenleg hatvan ember számára jelent megélhetést, de jövő év végére már 350 fejlesztő fog itt dolgozni. Így ma összesen 240-en dolgozunk a magyarországi SAP-nál, de 2006 végére ez a szám 600 fő lesz.

Cégtörténelem

AZ SAP AG-t 1972-ben a németországi Walldorfban alapították. Ma az üzleti szoftvermegoldások vezető nemzetközi szállítója. Jelenleg 120 ország több mint 27 ezer vállalata mintegy 91 500 telepített példányt futtat az SAP® szoftvereiből. 1997 végén az SAP AG százszázalékos tulajdonaként megalakult az SAP Hungary Kft., amely a hazai informatika egyik legnagyobb szoftvercége. Fejlődése igazi sikertörténet. A másfél évtizede jelen lévő cég a magyar nagyvállalatok 60 százalékának üzleti megoldásszállítója.

Az ügyvezető igazgató magánélete és szakmai múltja

Család: elvált, két kislánya van. Egy 13 és egy 3 éves. Több időt szeretne velük tölteni.

Szabadidő: mindenféle sportot művel. Négy hete kajakozott a Dunán, három hete lefutotta a Visegrád–Budapest Maratont. A múlt héten autóversenyzett a Hungaroringen.

Autó: ez az egyik szenvedélye. Szolgálati kocsija Audi. Egyik legnagyobb vevőjük kitűnő terméke. Van egy Renault Cliója, amivel versenyez, és egy Volgája, amit most állítanak helyre. Utazás: nem szereti a tengerparti napozásos semmittevést. Magányos gyalogtúrákat tesz. Így fedezte föl Moszkvát, legutóbb pedig Kubát.

Vahl Tamás (43) a Külkereskedelmi Főiskolán végzett 1983-ban. A Metrimpex, a Konsumex, majd a Medicor üzletkötője lett. Ezt követte a Sicon-tact, majd a Siemens Kft. Később az IBM. Innen a Hewlett-Packard-hoz igazolt, mint kereskedelmi igazgató. 1999 óta dolgozik a SAP-nál, 2000 óta ügyvezetőként.

Szabadidő: mindenféle sportot művel. Négy hete kajakozott a Dunán, három hete lefutotta a Visegrád–Budapest Maratont. A múlt héten autóversenyzett a Hungaroringen.

Autó: ez az egyik szenvedélye. Szolgálati kocsija Audi. Egyik legnagyobb vevőjük kitűnő terméke. Van egy Renault Cliója, amivel versenyez, és egy Volgája, amit most állítanak helyre. Utazás: nem szereti a tengerparti napozásos semmittevést. Magányos gyalogtúrákat tesz. Így fedezte föl Moszkvát, legutóbb pedig Kubát.

Vahl Tamás (43) a Külkereskedelmi Főiskolán végzett 1983-ban. A Metrimpex, a Konsumex, majd a Medicor üzletkötője lett. Ezt követte a Sicon-tact, majd a Siemens Kft. Később az IBM. Innen a Hewlett-Packard-hoz igazolt, mint kereskedelmi igazgató. 1999 óta dolgozik a SAP-nál, 2000 óta ügyvezetőként. Vahl Tamás fegyelmezett, precíz ember. Ha egy fogaskerék kiesik a szervezeténél, akkor azonnal pótolni tudja. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!