Hírek

2005.05.28. 06:14

Lerombolhatják az Erkelt

Ötvenhat emeletes toronyházat húzna fel a Köztársaság téri Erkel Színház helyére egy belga cég. A gigászi elképzelés csak egy a három pályázó tervei közül, amelyek az egykori Népopera felújítására készültek.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Még nem dőlt el, hogy mi lesz az Erkel Színházban található két Bernáth Aurél-freskó sorsa, ha teljesen lebontják az épületet
[/caption]Jelentősen átalakulhat a kétezer nézőt befogadó fővárosi Erkel Színház. Az 1911-ben épült intézmény épülete és színpadtechnikája elavult, a kor követelményeinek már nem felel meg. Megszüntetését elkerülendő, a Magyar Állami Operaház és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma pályázatot írt ki a felújítására. A tízmilliárdos beruházásra az államnak nincs pénze, így magánbefektetők részvételével, úgynevezett PPP-rendszerben kívánják a teljes megújítást elvégezni. A használati jogokat megszerző vállalkozástól a kultusztárca évente 120 napra bérelné vissza a színházat az operaház számára.

A pályázati anyagot hat cég vásárolta meg, de csak három nyújtotta be terveit. A TriGránit Rt.-hez tartozó Duna Sétány Székház Kft. a Művészetek palotáját tervező Zoboki, Demeter és Társaik Építészirodával jelentkezett a feladatra. Ők az általános felújítástól kezdve az épület teljes lebontásáig több elképzelést is felvázoltak. Az utóbbi megoldás világszínvonalú operaházzal számol, billenthető nézőtérrel és mozgatható színpadnyílással. A cég szállodát is építene a térre, amelyhez éttermek és üzletek kapcsolódnának.

A Mányi Építész Stúdió a Kész Kft.-vel adta be a pályázatot. Terveik között az épület átalakítása és a technika teljes megújítása szerepel. Ehhez lebontanák a vasfüggöny mögötti részt, így kötöttségek nélkül alakíthatnák ki az új színpadrendszert. A teret pedig parkosítanák, fasorokat és további zöldterületeket alakítanának ki.

A belga Atelier de Genval nevű cég a legmerészebb elképzeléssel rukkolt elő. A lebontott Erkel helyére egy új színházépületet és egy ötvenhat emeletes toronyházat építene. A 168 méteres felhőkarcolót Budapest új szimbólumának szánják. A színház felújításakor a 4-es metró Köztársaság téri állomásával is számolni kell majd a kivitelezőnek. – Már többször egyeztettünk  az ügyben – mondta lapunknak Gulyás László, a DBR Metró Projektigazgatóságának vezetője. A metró kijárata a Népszínház utcára néz majd, így az Erkel jelenlegi elhelyezkedése nem jelent problémát. Ha új intézményt húznak fel, akkor a terveket össze kell hangolni. Az állomást már nem lehet áthelyezni, de például a szellőzők helyét még meg tudják változtatni.

A beérkezett pályamunkákat egytől egyig színvonalasnak nevezte az operaház ügyvezető igazgatója. – Ez egy előpályázat volt – mondta lapunknak Závecz Ferenc. Kíváncsiak voltunk arra, hogy lesz-e jelentkező az általunk elképzeltek megvalósítására. Miután ez igazolást nyert, a kormányzattal közösen egy közbeszerzési pályázatot írunk ki. Remélhetőleg ezzel az idei év végére el is készülünk.

Elbocsátástól tartanak a színház dolgozói

Az Erkel Színház munkatársai vegyes érzésekkel várják sorsukat. Többen attól tartanak, hogy az új épületben számukra már nem terem babér. – Az évi 120 nap jelentősen csökkenti a fellépések lehetőségét – mondta a Reggelnek Berkes János, az operaház neves tenoristája. – Ez sajnos nem ennyi előadást jelent, mivel a próbákra is időt kell szakítani. Jó, ha hatvan alkalommal felmehet a függöny. A többi napokon egészen más stílusú darabok kapnak majd teret. A befektetőnek ugyanis vissza kell nyerniük a pénzüket. Az operaház ügyvezetője szerint a 120 nap miatt senkit sem kell elbocsátani. Závecz Ferenc elmondta, a létszámmozgás inkább a modern technika miatt várható.

– Csak akkor érdemes új épületet emelni, ha akusztikailag is tökéleteset tudnak alkotni – mondta lapunknak Sztevanovity Zorán. A népszerű előadóművész szerint ez a Művészetek Palotája esetében sikerült.

– Csak akkor érdemes új épületet emelni, ha akusztikailag is tökéleteset tudnak alkotni – mondta lapunknak Sztevanovity Zorán. A népszerű előadóművész szerint ez a Művészetek Palotája esetében sikerült. Még nem dőlt el, hogy mi lesz az Erkel Színházban található két Bernáth Aurél-freskó sorsa, ha teljesen lebontják az épületet -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!