Hírek

2005.09.10. 00:00

Alonso világbajnok lehet Spában

Fernando Alonso lehet a sorozat első spanyol világbajnoka, ráadásul tíz év elteltével újra világbajnoki címet nyerhet a Renault-nak. Ezt ő is tudja, de szerinte mindez nem Spában fog megtörténni.

Hegyi Áron

[caption id="" align="alignleft" width="248"] Fernando Alonso kimerészkedett a pályára a szakadó esőben. Vasárnap még ennyit sem fog kockáztatni.
[/caption]A versenyzők és a szurkolók kedvenc versenye következik a hétvégén. A Belga Nagydíjnak otthont adó Spa Francorchamps-i pálya tényleg magával ragadó. A majd’ hét kilométer hosszú, változatos vonalvezetésű pálya egyszerre gyors és hihetetlenül technikás. Elég a legapróbb figyelmetlenség és a legjobb pilóta versenyének is lőttek, például. a híres Eau Rouge-kanyarban. Azonban a hírhedt kanyaroknál is kiszámíthatatlanabb az időjárás. Rendszerint egész hétvégén esik az eső, de nem ritka az sem, hogy futam közben kezd el esni, sőt szakadni az égi áldás. Mint ahogy volt már példa arra is, hogy a pálya egyik végén ragyogóan süt a nap, a másik felében meg vigasztalanul esik az eső. Ilyen körülmények a legkiválóbb pilótáknak is feladják a leckét. Tökéletes példa erre a két pénteki szabadedzés. Délelőtt a reggeli eső nyomai jelentettek kisebb akadályt, igaz, nem Kimi Räikkönennek. A McLaren finn pilótája megint lepipálta a mezőnyt, és úgy tűnik, most még motort sem kell cserélni az autójában. Nem úgy Juan Pablo Montoyának, aki azért nem ment ki a pályára, hogy kicserélhessék az erőforrást, mielőtt hivatalosan is megkezdené a Belga Nagydíjat. Fernando Alonso meg azért nem ment ki, mert azt hitte, délután majd jobb idő lesz. De tévedett, délután ugyanis olyan felhőszakadás volt, hogy a spanyolon, az olasz Liuzzin és a minardis Doornboson kívül senki nem dugta ki az orrát a pályára. A brazil Felipe Massa egyenesen azt mondta, ő bizony jet-ski nélkül közelébe sem megy az aszfaltcsíknak.

És most a lényeg, ami mindenkit foglalkoztat. A dolgok szerencsés (más szempontból szerencsétlen) alakulása folytán Fernando Alonso az F1 történetének első spanyol világbajnoka lehet (talán ezt előlegezte meg a rendkívül rangos, Aszturia Hercege névre hallgató spanyol kitüntetés). A Renault pilótája ma még 27 ponttal előzi meg Räikkönent, és amennyiben legalább négy ponttal többet szerez, mint a finn (ez esetben három futammal a vége előtt 31 pont előnye lesz), akkor már senki nem veheti el tőle a győzelmet. Ezt persze ő maga is nagyon jól tudja, de igyekszik udvariasan elhárítani az erre irányuló kérdéseket. A pénteki sajtótájékoztatón is csak annyit mondott, tisztában van a lehetőségeivel, de úgy érzi, itt csak akkor érhet véget a versenyfutás, ha Räikkönen nem ér célba. „De nem hinném, hogy ez megtörténik, egyértelműen a McLarenek a verseny favoritjai, nekünk pedig még néhány futamot várnunk kell.”

Hasonlóan reális képet festett az esélyekről Räikkönen is, amikor arra a kérdésre válaszolt, gondol-e még a világbajnoki címre? „Nem adtuk fel a harcot, de tény, hogy nehéz dolgunk van. Igazából mi már csak akkor nyerhetünk, ha valami nagy gond lesz a Renault-nál. Ha megnyertük volna a korábbi futamokat, most nem lenne baj.

Ezek is érdekelhetik